Financovanie Džihádu: Prečo je ISIL o veľa bohatší ako Al-Káida

, Bloomberg Foto. SITA

Extrémistickí povstalci bojujú s vládnymi jednotkami v Iraku s vedomím, že ich bude víťazstvo stáť viac než zbrane a muníciu. Toto uvedomenie si situácie robí z ISIL nebezpečnejšiu organizáciu, pretože dokážu financovať svoje operácie dlhodobo. Ako začalo násilie, ktoré eskalovalo do zvyšku krajiny zo severne položených oblastí s ropnými rafinériami, bojovníci ISIL sa snažia pridať aj ropné polia a ďalšie zariadenia k skupine už kontrolovaných kľúčových stavieb.

S týmito aktívami a dobytým územím má vodca ISIL oveľa väčšiu finančnú silu, než kedy Al-Káida mala pod vedením Usáma bin Ládina, ktorý sa spoliehal najmä na podporovateľov zo skupiny krajín okolo zálivu.

"ISIL rozhodne neoperuje v oblasti nejakého ekonomického vidieka ako bojovníci Al-Káida v Afganistane schovaní v púšti a jaskyniach v horách", povedal Paul Sullivan, odborník na Blízky Východ na univerzite vo Washingtone v Georgetowne. ISIL je rozvíjajúca sa vitálna ropná, plynová a teroristická organizácia.

Zatiaľ čo Al-Káida si vybudovala pevnosť v južných horách v Jemene, tak ISIL drží kľúčové oblasti a bude schopný sa vyhnúť globálnym snahám prerušiť tok peňazí k teroristom.

Podľa analytika Delma Inštitútu Hassana Hassana je ďalším cieľom ISIL-u ropovod rozprestierajúci sa na rieke Eufrat v severozápadnom Iraku. Ten stojí od marca tohto roku. Denne ním pretečie 600 000 barelov ropy do Turecka a mohol by sa stať významným zdrojom príjmov skupiny. "Tiež továreň na hnojivo v Baiji, v ktorej houstonská spoločnosť KBR Inc. vyhrala kontrakt na rekonštrukciu už v roku 2011, môže padnúť pod kontrolu extrémistov, rovnako tak ako cementáreň na severe krajiny," povedal Hassan.

Je zrejmé, že sa ISIL pokúsi dostať pod kontrolu akýkoľvek lukratívny zdroj peňazí od ropných polí, plynovodov až po papierne. "ISIL je najorganizovanejšou skupinou v zmysle kontroly aktív a ich predaja," povedal tridsaťtriročný al-Dandal z Kataru, ktorý má časť rodiny v tejto oblasti. "Je to vojna pre peniaze, kľúčová je ropa," dodal.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy