Čína reaguje na spomalenie, viac sa zameriava na domácu spotrebu a patenty

Za posledné dva roky dosiahol ekonomický rast Číny menej ako 8 %, pričom očakávania v tomto roku sú rovnaké. Čína preto začala obmedzovať svoje nákupy v zahraničí a zameriava sa viac na vnútornú spotrebu. Uviedol to profesor Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž v relácii Ekonomika Tu a teraz internetového portálu teraz.sk.
Na pokles dopytu po čínskych výrobkoch reagovala táto východoázijská krajina podľa Baláža práve zameraním sa na domácu spotrebu. „Vnútorná spotreba plní tú istú úlohu, ako predtým export, to znamená, že Čína viac spotrebúva doma, a tým drží čínske firmy v prevádzkovej teplote,“ vysvetlil. Napríklad z 20 miliónov osobných automobilov, ktoré sa tam minulý rok predali, 18 miliónov Čína sama vyrobila.
Baláž ďalej poukázal na to, že Čína utlmuje aktivity vo vyspelých častiach krajiny blízko pobrežia a podpornými stimulmi motivuje firmy, aby sa presunuli do zaostalejšieho vnútrozemia. „Naopak, firmy, ktoré to neakceptujú, dnes z Číny odchádzajú, alebo im Čína ponúka inú formu kooperácie. Podiel v týchto firmách odkúpi čínsky producent a ten garantuje mnohým priemyselným firmám, že im bude vyrábať povedzme za polovicu to, čo vyrábali dovtedy sami,“ priblížil.
„Čína sa dnes prudko mení, pokiaľ ide o charakter pracovnej sily, miera vzdelania expanduje, prichádzajú nové technológie,“ upozornil Baláž s tým, že krajina sa napríklad v roku 2012 stala treťou najväčšou v počte schválených patentov.
Podiel zahraničných investícií na celkových fixných investíciách čínskej ekonomiky dosahuje 3 až 5 %. Čínska investičná aktivita sa podľa Baláža začína zameriavať na výrobky s vyššou mierou pridanej hodnoty. „Čínu už dnes nezaujímajú suroviny, ale know-how, patenty, licencie a miesto na európsko-americkom trhu,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy