BNP Paribas čaká v USA vysoká pokuta, varoval šéf banky

BNP Paribas čaká v USA vysoká pokuta, varoval šéf francúzskej banky Jean-Laurent Bonnafe svojich zamestnancov. Americké úrady v súčasnosti vyšetrujú banku pre podozrenie z porušovania sankcií voči Iránu a Sudánu. Informovala o tom agentúra Reuters.
BNP Paribas to odmietla komentovať, ale zdroje oboznámené so záležitosťou tento mesiac uviedli, že francúzska banka sa prizná k porušovaniu sankcií a bude musieť zaplatiť takmer 9 miliárd USD (6,6 miliardy eur). Dohoda s viacerými americkými orgánmi by mohla byť oznámená už na budúci týždeň.
„Poviem to jasne, čakajú nás veľké sankcie,“ citovala televízna stanica iTele internú správu, ktorú Bonnafe v piatok (27.6.) poslal zamestnancom. Podľa šéfa banky bude dohoda s americkými orgánmi pozitívnou správou, ktorá odstráni neistotu. Dodal, že banka urobila chyby, ale terajšie problémy by nemali ovplyvniť jej ďalšie smerovanie.
Američania obviňujú francúzsku banku, že roky obchodovala s Iránom a Sudánom napriek americkým obchodným sankciám voči nim. Dohodou by sa BNP mohla vyhnúť najhoršiemu a zachovať si licenciu na podnikanie v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy