Spotrebiteľské ceny v Japonsku vzrástli najviac za vyše 30 rokov

Spotrebiteľské ceny v Japonsku vzrástli v máji najrýchlejším tempom za vyše tri desaťročia. Dôvodom je zvýšenie spotrebnej dane od apríla. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.
Ako dnes uviedlo ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu, jadrový index spotrebiteľských cien (nezahrňuje kolísavé ceny potravín) vzrástol v máji medziročne o 3,4 %. To znamená rast už 12. mesiac po sebe, pričom tempo rastu bolo najrýchlejšie za 32 rokov. V apríli sa ceny zvýšili medziročne o 3,2 %, čo bol prvý mesiac výrazného rastu, práve v dôsledku zvýšenia spotrebnej dane.
Zrýchlenie tempa rastu inflácie je dobrou správou pre Japonsko, ktoré dlhé roky bojovalo s defláciou. Tá negatívne ovplyvňovala domáci dopyt, vývoj ekonomiky a zamestnanosti.
Japonská vláda v úsilí tento trend zmeniť prijala v minulom období viacero opatrení, medzi nimi aj zvýšenie spotrebnej dane od 1. apríla tohto roka, prvýkrát po 17 rokoch. Daň vzrástla z pôvodných 5 % na 8 %.
Ministerstvo okrem vývoja spotrebiteľských cien oznámilo výsledky za máj a v oblasti nezamestnanosti. Ako uviedlo, sezónne upravená miera nezamestnanosti klesla na 3,5 % z aprílovej úrovne 3,6 %. Výsledok predstavuje najnižšiu hodnotu od roku 1997 a je aj lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali so stagnáciou nezamestnanosti na aprílovej hodnote.

Súvisiace články

Aktuálne správy