Taliansko nežiadalo o zmiernenie rozpočtových pravidiel EÚ

Namiesto toho by chcelo, aby boli tieto pravidlá pružnejšie využiteľné, výmenou za balíček štrukturálnych reforiem, ktoré by Taliansko chcelo dokončiť do roku 2017.

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval v utorok k zmene kurz Európy. Tvrdí, že úsporná politika nemôže sama o sebe zaručiť stabilitu ekonomiky, tvárou v tvár rastúcej nezamestnanosti a ekonomickej stagnácii. Vo svojom prejave v parlamente pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie, ktorý sa uskutoční 26. a 27. júna, Renzi uviedol, že Taliansko nežiadalo o zmiernenie rozpočtových pravidiel EÚ. Chcelo by však, aby boli tieto pravidlá pružnejšie využiteľné, výmenou za balíček štrukturálnych reforiem, ktoré by Taliansko chcelo dokončiť do roku 2017.

Štátny tajomník talianskej vlády zodpovedný za európske záležitosti Sandro Gozi už skôr uviedol, že výzvy Talianska na voľnejší výklad rozpočtových pravidiel majú v EÚ širokú podporu.

„Dohoda nás núti pozerať sa na rast a stabilitu ako na prvky, ktoré idú ruka v ruke,“ uviedol premiér Renzi. Dodal, že ekonomika krajiny môže byť nestabilná, ak Európa neeviduje hospodársky rast. Hospodárske politiky jednotlivých štátov preto podľa Renziho v posledných rokoch zlyhávali.

Už v pondelok informovala agentúra Reuters o tom, že nadchádzajúci summit Európskej únie vyzve členské štáty, aby prijali opatrenia na podporu hospodárskeho rastu a pracovných miest. Návrh dokumentu, ktorý majú schváliť lídri európskej dvadsaťosmičky, počíta aj so zmiernením rozpočtovej konsolidácie v súlade s existujúcimi pravidlami EÚ. Tie v súčasnosti predpisujú štátom udržať rozpočtové schodky pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a pre výšku verejných dlhov stanovuje limit 60 % HDP. Súčasné pravidlá EÚ umožňujú spomaliť rozpočtovú konsolidáciu krajinám, ktoré uskutočňujú verejné investície a štrukturálne reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy