Kto dostane najviac? Utečencom v Austrálii zaplatia, ak sa vrátia domov

, MTI Foto: SITA

Najlepšie vyšli Libanonci, dostanú trikrát toľko ako Afganci. Možnosť návratu do vlasti už využilo takmer tristo utečencov.

Austrálske úrady zaplatia utečencom, ktorí svoje žiadosti o azyl stiahnu a vrátia sa domov, vyplýva to z oznámenia austrálskeho ministerstva vnútra zverejneného v nedeľu.

Podľa informácií, výška príspevku závisí od veľkosti krajiny, z ktorej utečenci do Austrálie prichádzajú. Tak napríklad Libanonci dostanú až 10 tisíc austrálskych dolárov (asi 6 917 eur), zatiaľ čo Iránci sedem tisíc (asi 4 842 eur), Afganci štyri tisíc austrálskych dolárov (asi 2 767 eur).

Podľa slov ministra vnútra Scotta Morrisona je to už vyše 10 ročná bežná prax, použiť finančné stimuly na presvedčenie utečencov k návratu do svojej krajiny. Ministerstvo odmietlo zverejniť aký balík peňazí na tento cieľ ide, ale v predchádzajúcich správach sa hovorilo, že vláda dokáže strojnásobiť túto sumu oproti predchádzajúcim rokom.

Od nástupu konzervatívnej vlády Tonyho Abbotta do úradu vlani v septembri, sa dobrovoľne do svojej krajiny vrátilo 283 utečencov. Podľa údajov canberrskej vlády sú vyčíslené ročné náklady na utečenca, ktorý má víza na dobu určitú, na 45 tisíc austrálskych dolárov (asi 31 129 eur). Zelení označili finančnú motiváciu pre návrat utečencov za hanebnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy