Nerozumiete ekonomike? Ale choďte, je to predsa tak jednoduché!

, thelittlebluebook Foto: zerohedge

Zabudnite na 700 stranový Kapitál v XXI. storočí, tu je ekonomika, ktorej každý porozumie! Päť vecí, ktoré vám o nej nikdy nikto nepovie.

1. 95% ekonomiky je zdravý rozum
Nemusíte mať titul, aby ste ju pochopili.
Mnoho profesionálnych ekonómov je presvedčených, že to, čo robia, je pre obyčajných ľudí príliš komplikované. To by ste sa ale divili, ako často sú títo ľudia hlúpi. Aj v súkromí povedia, "nepochopili by ste to čo robím, ani keby som vám to vysvetlil.“  Ak to nedokážu vysvetliť iným ľuďom, majú problém.

Ľudia majú vyhranené názory na celý rad vecí bez toho, aby mali zodpovedajúce odborné znalosti. Vyjadrujú sa k zmene klímy, homosexuálnym manželstvám, vojne v Iraku, jadrovým elektrárňam… Ale pokiaľ ide o ekonomické otázky, mnohí ani nemajú záujem povedať, že im chýba vyhranený názor. Kedy ste naposledy diskutovali o budúcnosti eura, nerovnosti v Číne alebo o americkom spracovateľskom priemysle, a to napriek skutočnosti, že tieto problémy môžu mať obrovský vplyv na váš život, nech žijete kdekoľvek?

2. Ekonómia nie je veda
Napriek tomu, o čom vás chcú odborníci presvedčiť, je tu viac ako len jeden spôsob, ako "robiť" ekonómiu.

Ľudia sa prikláňajú k názoru, že, rovnako ako fyzika alebo chémia, aj ekonomika je "veda", v ktorej je len jedna správna odpoveď na všetko. Amatéri tak jednoducho prijali "profesionálny konsenzus" a prestali o tom ďalej rozmýšľať. Na rozdiel od toho, čo chcela väčšina ekonómov aby ste si mysleli, neexistuje len jeden druh ekonómie – neoklasická ekonómie. V skutočnosti jestvuje nie menej ako deväť rôznych druhov teórií, alebo škôl. A žiadna z týchto škôl nemôže presadzovať svoju nadradenosť voči ostatným a hlásať, že má monopol na pravdu. Môže byť zdrvujúce, ak máte ochutnať deväť rôznych chutí zmrzliny, keď ste si doteraz mysleli, že existuje len jedna základná, vanilková.

3. Ekonómia je politika
Ekonomické argumenty sú často zdôvodnením toho, čo politici chcú urobiť aj tak.

Ekonomika je politickým argumentom. Nie je to, ani to nikdy nemôže byť veda. Za každou  hospodárskou politikou a firemnými rozhodnutiami, ktoré ovplyvňujú naše životy, nech už je to minimálna mzda, outsourcing, sociálne zabezpečenie, bezpečnosť potravín, dôchodky, a ktovie čo ešte, nájdeme ekonomickú teóriu. Teóriu, ktorá mala slúžiť ako inšpirácia pre konkrétne kroky, hoci skôr poskytuje ospravedlnenie za kroky, ktoré by sa urobili tak, či tak. Iba vtedy, ak vieme, že existujú rôzne ekonomické teórie budeme schopní povedať tým pri moci, že nemajú pravdu ak tvrdia, že "neexistuje žiadna alternatíva", ako to kedysi Margaret Thatcherová neslávne použila na obranu svojej kontroverznej politiky.

4. Nikdy never ekonómom
Jedna vec je nepredvídať finančnú krízu, druhá je nič neurobiť pred ňou.

Väčšina ekonómov sa vyfarbila po náhlom prekvapení, ktoré prišlo s globálnou finančnou krízou v roku 2008. Nejde len o to, že neboli schopní prísť so slušným riešením, ako sa dostať z tejto krízy. Zdá sa, že ekonomika trpí vážnym megalomanstvom. Finančná kríza bola brutálnou pripomienkou toho, že nemôžeme nechať našu ekonomiku profesionálnym ekonómom a ďalších "technokratom". Mali by sme sa zapojiť do jej riadenia ako aktívni ekonomickí občania.

5. Musíme kultivovať ekonómiu pre ľudí   
Je veľmi dôležité, aby bola ponechaná výhradne odborníkom.

Mali by ste byť ochotní spochybniť profesionálne postoje ekonómov (jasné, že im to patrí). Oni totiž nemajú monopol na pravdu, aj keď ide o ekonomické záležitosti.Rovnako ako sav živote učíte mnohé iné vec, jazdiť na bicykli, nový jazyk, alebo ako narábať s počítačom, či tabletom, zvládnete byť po čase aj aktívnym ekonomickým občanom. Chce to len čas a cvik, hoci na začiatku to určite nebude ľahké. Ak nie ste ochotní a schopní napadnúť profesionálov, výzvy odborníkov, aký má zmysel mať demokraciu? Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre sebauspokojenie. Ak žiadate a pripravujete reformy, stane sa kopa úžasných vecí. Ale nepríde to samé od seba, treba za ne bojovať.

A to je všetko, čo potrebujete vedieť ak budete nabudúce počúvať nejakú rečnícku hlavu, ako vám niečo zdôvodňuje deň čo deň…

Súvisiace články

Aktuálne správy