Z regionálnej banky chce v Chorvátsku J&T urobiť jednu z najvýznamnejších

, tportal Foto: SITA

Vstupom J&T Bank do vlastníckej štruktúry Vaba banky sa má z chorvátskej regionálnej banky stať v najbližších niekoľkých rokoch jedna z desiatich najvýznamnejších chorvátskych bánk.

"Za dva a pol roka prešla Vaba banka turbulentnými zmenami, a to ako vnútornými, tak vonkajšími. Všetko to začalo v novembri 2012 vyhlásením predstaviteľov HNB, ktoré zasiahlo povesť malých bánk v Chorvátsku. Potom prišla snaha zachovať si dôveru klientov a úspešne prekonať krízu. Obnovenú  dôveru by mal odrážať nárast vkladov, " cituje šéfa Vaba banky, Stanka Kežmana chorvátsky tportál.

Vaba banka neustále hľadá príležitosti pre svoj rast a rozvoj. "Zredukovali sme počet zamestnancov a znížiť prevádzkové náklady, takže sme v minulom roku dosiahli prevádzkový zisk vo výške milión a úspory zvýšili o takmer 22 percent. Ale v minulom roku pokračoval hospodársky pokles a vstúpili do platnosti nové regulačné požiadavky, a tak sme začali hľadať nových investorov k rekapitalizácii. Záujem prejavila úspešná J&T Banka a som presvedčený, že ich skúsenosti a finančná sila zaručí ďalší rozvoj Vaba banky, ktorá bude aj naďalej spoľahlivým partnerom pre všetky zúčastnené strany", povedal Stanko Kežman, s tým, že sa budú vyvíjať nové služby, ale tiež zachovajú existujúce výhody, aby sa naplnili očakávania súčasných i budúcich klientov.

Po odsúhlasení Chorvátskou národnou bankou, získa J&T Banka vo Vaba banke 58 percent akcií za 75 miliónov kún (9 897 070 eur). Základný kapitál sa navýši na 128 miliónov kún (16 891 000 eur).

"Chorvátsku baku sme si vybrali z dôvodu, že sem mnoho Slovákov cestuje k moru. Navyše, naša bohatá klientela tu vlastní nehnuteľnosti a lode. Ale je to tiež z dôvodu, že slovenské firmychcú podnikať v Chorvátsku a chorvátske na Slovensku a v Českej republike a my chceme podporiť tieto operácie. Chorvátsko má tridsať bánk, ale iba päť zaberá 75 percent trhu,“ uviedla viceprezidentka J&T Banky Monika Céreová. Poukázala pritom na to, že nová kapitola Vaba banky by sa mala otvárať smerom k privátnemu a investičnému bankovníctvu.

Súvisiace články

Aktuálne správy