J&T expanduje na Balkáne, prevzala chorvátsku banku

, E15 Foto: SITA

J&T Banka dnes vstúpila na chorvátsky bankový trh. Za desať miliónov eur kúpila majoritný balík chorvátskej VABA Banky, do ktorej chce manažment nastúpiť aj partner J&T Patrik Tkáč. Bude členom dozornej rady. Po polročných rokovaniach teraz finančníci čakajú na zelenú od Chorvátskej národnej banky, informuje portál E15.

Potvrdením rozhodnutia predstavenstva a dozornej rady vstupuje dnešným dňom J&T Banka do chorvátskej VABA banky. Navýšením základného imania o 75 miliónov kún, čo je takmer desať miliónov eur, a získaním 58 percentného podielu, tak bol úspešne zavŕšený viac než polročný cyklus  vyjednávania. V priebehu nasledujúcich dní by mala J&T Banka získať súhlas Chorvátskej národnej banky so získaním majoritného podielu.

"Sme radi, že sme došli k obojstrannej dohode, ktorá, ako pevne verím, bude pre všetkých prínosná. Na začatie finančných transakcií je nevyhnutné dodržanie vopred dohodnutých podmienok uzavretých Memorandom of Understanding, čo by malo nastať v priebehu nasledujúcich týždňov," komentuje akvizičný proces Igor Kováč, člen predstavenstva J&T Banky.

V súčasnej chvíli dochádza k úprave stanov chorvátskej banky a k voľbe nových členov dozornej rady, do ktorej boli nominovaní známe mená Patrik Tkáč, Igor Kováč, Ivo Enenkl a Juraj Laliky. Zároveň došlo k nominácii tretieho člena predstavenstva VABA banky, ktorým by sa mala stať Monika Céreová, bývalá riaditeľka J&T Banka Slovensko.

Vstupom kapitálovo silného investora získa VABA banka dostatok prostriedkov a know – how pre ďalší rast a rozvoj. Navýšenie základného imania sa zároveň pozitívne premietne na činnosti a výkonnosti banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy