Schodok bežného účtu USA sa prehĺbil

Deficit bežného účtu platobnej bilancie krajiny sa v období januára až marca zväčšil na 111,2 mld. USD z úrovne 87,3 mld. USD, na ktorej bol za štvrtý kvartál vlaňajška.

Bežný účet platobnej bilancie USA za prvý kvartál vykázal deficit, ktorý je najvyšší za rok a pol, keďže oslabil export krajiny. Informovalo o tom stredu americké ministerstvo obchodu. Deficit bežného účtu platobnej bilancie, ktorý odzrkadľuje toky tovarov, služieb a investícií medzi krajinou a zahraničím, v období januára až marca stúpol na 111,2 mld. USD z úrovne 87,3 mld. USD, na ktorej bol za štvrtý kvartál vlaňajška. Schodok za prvý štvrťrok tohto roka je najväčší od tretieho kvartálu 2012.
Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že deficit bežného účtu platobnej bilancie USA sa v prvom štvrťroku zväčší, ale iba na úroveň 96,9 mld. USD. Hodnota schodku bežného účtu platobnej bilancie v prvom kvartáli tohto roka predstavovala 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. V období októbra až decembra 2013 bol schodok bežného účtu na úrovni 2 % HDP.

(1 EUR = 1,3563 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy