Verejnosť by sa mala viac zapájať do rozvoja obcí a regiónov

Posilnenie úlohy aktérov regionálneho rozvoja a zapojenie verejnosti do prípravy strategických dokumentov. To je cieľom návrhu novely zákona o podpore regionálneho rozvoja z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, ktorým by sa mala dnes zaoberať vláda.
„Zámerom navrhovanej právnej úpravy je najmä posilnenie úlohy jednotlivých aktérov regionálneho rozvoja, zapojenie verejnosti a sociálno-ekonomických partnerov do prípravy, realizácie a hodnotenia strategických dokumentov v oblasti regionálneho rozvoja,“ uvádza rezort dopravy v predkladacej správe.
Návrh zákona upevňuje postavenie ostatných aktérov regionálneho a miestneho rozvoja – verejnosti, podnikateľských subjektov či mimovládnych organizácií, pri príprave programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja vyšších územných celkov a obcí. Zároveň upravuje okruh žiadateľov o dotáciu na projekt z rozpočtovej kapitoly ministerstva a možnosť spracovania strategických dokumentov na základe novej obsahovej štruktúry.
Kabinet chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia obce. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády SR o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorým by sa mal dnes tiež zaoberať vládny kabinet. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť už 15. júla tohto roka.
„Týmto návrhom dôjde k tomu, že vlastníci poľnohospodárskeho pozemku mimo intravilánu obce si na ňom budú môcť postaviť rodinný dom bez toho, aby platili odvod za odňatie poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely,“ priblížilo svoj zámer Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy