Iracká a ukrajinská kríza zvyšujú ceny ropy

Iracká a ukrajinská kríza spôsobujú nepokoj na globálnych komoditných trhoch. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) hovorí o náraste cien čierneho zlata. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa kartelu OPEC kríza v Iraku a na Ukrajine podporuje ceny energií. Len eskalácia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom už spôsobila zdraženie ceny ropy o 2 až 3 USD (1,47 až 2,21 eura), uviedol dnes v Moskve šéf OPEC Abdalláh al-Badrí. Kríza v Iraku sa v podstate ešte len začala. „Ide o veľa,“ varoval al-Badrí. K zastaveniu dodávok ruského plynu na Ukrajinu povedal, že obe strany musia svoj spor vyriešiť.
Podľa šéfa kartelu na trhu panuje napätie. Plyn z Ruska do Európskej únie (EÚ) cez Ukrajinu, ktorá je najdôležitejšou transportnou krajinou pre dodávky do strednej a západnej Európy, zatiaľ prúdi. „Trh je nervózny, keď sa dovoz zníži,“ zdôraznil al-Badrí.
Experti varujú, že dovoz plynu do EÚ sa môže znížiť, pretože Ukrajina môže časť dodávok použiť na pokrytie svojich potrieb. Rusko pre dlhy a cenový spor zastavilo dodávky na Ukrajinu v pondelok (16. 6.).
Šéf OPEC predpovedá, že globálny dopyt po rope do roku 2035 vyskočí približne o 52 %. Pritom vychádza z ceny na úrovni okolo 110 USD za barel (159 litrov).
Účastníci Svetového ropného kongresu (World Petroleum Congress) v Moskve, ktorý je najväčším svetovým stretnutím ropných a plynárenských expertov, majú podľa al-Badrího pochopenie pre krok Gazpromu. Šéf OPEC upozornil, že existuje zmluva, ktorá sa musí dodržiavať. „Neexistuje dôvera, keď jeden z partnerov neplatí.“

Súvisiace články

Aktuálne správy