Francúzsku hrozí prekročenie cieľového deficitu

Ak tohtoročný hospodársky rast nenaplní vládnu prognózu, môže deficit verejných financií prekročiť cieľovú hodnotu 3,8 % hrubého domáceho produktu a priblížiť sa k 4 %, varuje francúzsky úrad verejného audítora.

Deficit francúzskych verejných financií môže byť tento rok vyšší, než si naplánovala vláda v Paríži. To spochybňuje záväzok stlačiť v roku 2015 schodok na úroveň, ktorú požadujú rozpočtové kritériá EÚ. Vo výročnej správe o tom informoval v utorok francúzsky úrad verejného audítora (Cour de Comptes). Vláda si predsavzala ušetriť počas nasledujúcich troch rokov 50 mld. eur, chýbajú však podrobnosti o tom, ako sa chce dopracovať k úsporám v objeme 30 mld. eur, upozornil úrad. Plnenie rozpočtových cieľov by mohol ohroziť aj slabší hospodársky rast, než si naplánovala vláda.

Socialistický vládny kabinet prezidenta Francoisa Hollanda opiera tohtoročné rozpočtové ciele o prognózovaný hospodársky rast na úrovni 1 %. Po stagnácii v prvom kvartáli je však tento ciel podľa mnohých ekonómov iba ťažko dosiahnuteľný. Ak očakávaný rast nepríde, môže deficit verejných financií prekročiť cieľovú hodnotu 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) a priblížiť sa k 4 %, prípadne byť aj mierne vyšší, povedal na tlačovej konferencii šéf úradu Didier Migaud.

Európska komisia stanovila Francúzsku lehotu, do kedy má druhá najväčšia ekonomika eurozóny znížiť svoj deficit na 3 % HDP, na rok 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy