Nemecká podnikateľská dôvera sa v júni zhoršila

Index dôvery podľa prieskumu ZEW, klesol na 29,8 bodu z májových 33,1 bodu. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters však očakávali rast na 35 bodov.

Nemecká podnikateľská dôvera v júni oslabovala šiesty mesiac v rade. Dôvera podnikateľov sa dostala na najnižšiu úroveň za jeden a pol roka. Vyplýva to z prieskumu ktorý zverejnil v utorok inštitút ZEW. Je to signál, že rast druhej najväčšej európskej ekonomiky môže v druhom štvrťroku oslabiť. Index dôvery podľa prieskumu ZEW klesol na 29,8 bodu z májových 33,1 bodu. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali jeho rast na 35 bodov. Osobitný ukazovateľ súčasných podmienok však posilnil na najvyššiu úroveň od júla 2011, a to na 67,7 bodu z májových 62,1 bodu. Analytici odhadovali, že tento ukazovateľ sa v sledovanom období dostane na úroveň 62,6 bodu. Do prieskumu inštitútu ZEW sa medzi 2. a 16. júnom zapojilo 234 analytikov a investorov.

„Nemecká ekonomika je v súčasnosti vo veľmi dobrej forme, ďalšie rasty však budú zložitejšie,“ uviedol prezident inštitútu ZEW Clemens Fuest. Ekonóm inštitútu ZEW Frieder Mokinski ale povedal, že rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) znížiť úrokové sadzby na rekordné úrovne a pumpovať peniaze do stagnujúcej ekonomiky eurozóny, zvýšilo ekonomické očakávania v Nemecku a v menovom bloku. „Čo sme si všimli je, že ekonomické očakávania pre Nemecko aj eurozónu boli od rozhodnutia vyššie ako predtým.“

Súvisiace články

Aktuálne správy