Cena práce v SR rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie sa hodinová cena práce v prvom kvartáli medziročne zvýšila o 1,2 %, na Slovensku bol rast na úrovni 3,3 %.

Hodinová cena práce v eurozóne v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 0,9 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únii sa zvýšila o 1,2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Náklady na hodinové mzdy a platy v eurozóne v prvom kvartáli medziročne stúpli o 1,5 % a ostatné náklady na cenu práce o 0,8 % klesli. V rámci celej EÚ náklady na mzdy a platy sa zväčšili o 1,7 % a ostatné náklady na cenu práce sa o 0,3 % znížili.

Na Slovensku hodinová cena práce v prvom kvartáli medziročne vzrástla o 3,3 %, čiže viac ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Zvýšili sa aj náklady na mzdy a platy (3,5 %) aj ostatné náklady na cenu práce (2,8 %). Rast nákladov na mzdy a platy pritom bol vyšší ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Ostatné náklady na cenu práce sa na Slovensku zvýšili, hoci v rámci eurozóny aj celej EÚ klesli.

V rámci členských štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa hodinová cena práce v prvom kvartáli najvýraznejšie zvýšila v Lotyšsku (7 %), Estónsku (6,8 %), Rumunsku (5,3 %) a Poľsku (4,2 %). Zníženie hodinovej ceny práce evidovali na Cypre (-6,9 %), v Chorvátsku (-1,7 %), Írsku (-0,2 %) a v Taliansku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy