Dôvera nemeckých investorov v nemeckú ekonomiku opäť klesla

Dôvera nemeckých investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku tento mesiac prekvapujúco klesla. Analytici pritom očakávali, že sa naopak konečne zvýši po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) predstavila nový balík stimulov, ktorý má zabrániť deflácii a podporiť hospodársky rast v eurozóne. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime, výsledky ktorého dnes zverejnila agentúra Bloomberg.
Podľa ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v júni 2014 znížil na 29,8 bodu z májových 33,1 bodu. Naopak, analytici pritom odhadovali, že index konečne stúpne na 35 bodov. Hodnota indexu totiž od decembra 2013, keď dosiahla sedemročné maximum 62 bodov, vytrvalo klesá a teraz v júni zaznamenala najnižšiu úroveň od decembra 2012.
Viaceré ukazovatele signalizujú, že tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v súčasnom 2. kvartáli pravdepodobne spomalilo. Napriek tomu sú vyhliadky najväčšieho hospodárstva menovej únie naďalej dobré, aj keď eurozóna ako celok zápasí so slabým rastom a nízkou infláciou.
“Nemecku sa v zásade darí, aj keď sa po ukážkovom 1. štvrťroku jeho hospodárstvo ochladzuje,“ uviedol David Milleke, hlavný analytik spoločnosti Union Investment vo Frankfurte nad Mohanom.
Nemecká centrálna banka (Bundesbank) odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v období apríl – jún „mierne“ zvýši po 0,8-% medzikvartálnom raste v prvých troch mesiacoch roka.
Za celý rok 2014 by podľa prognózy Bundesbank mal HDP Nemecka expandovať o 1,9 %, na budúci rok o 2 % a v roku 2016 sa jeho rast spomalí na 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy