Závislosť Japonska od fosílnych palív vzrástla takmer na 90 %

Závislosť Japonska od fosílnych palív pri výrobe elektrickej energie vzrástla vo fiškálnom roku 2013/2014 takmer na 90 %. To je výrazný rast v porovnaní s obdobím pred prírodnou katastrofou, ktorá postihla Japonsko v roku 2011 a spôsobila haváriu jadrovej elektrárne. V tom čase sa fosílne palivá podieľali na produkcii elektriny vyše 60 %. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa dnes zverejnenej vládnej správy sa fosílne palivá podieľajú na produkcii elektrickej energie v Japonsku 88 %. Pred ničivým zemetrasením a následnými prívalovými vlnami cunami v marci 2011, ktoré zničili jadrovú elektráreň vo Fukušime, dosahovala závislosť krajiny od fosílnych palív 62 %.
Japonská vláda, známa svojím projadrovým postojom, tak opäť naznačila význam jadrovej energetiky pre Japonsko, pričom poukázala najmä na rastúce náklady na produkciu elektriny z tepelných elektrární, ako aj na zvyšovanie emisií oxidu uhličitého.
Dovoz palív sa v minulom fiškálnom roku v porovnaní s obdobím spred havárie elektrárne vo Fukušime takmer strojnásobil a dosiahol 27 biliónov jenov (195,92 miliardy eur). Na porovnanie: vo fiškálnom roku 2010/2011 dosiahla hodnota dovozu 10 biliónov jenov.
Obyvateľstvo Japonska ale opätovné spustenie jadrových elektrární príliš neschvaľuje. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky je za opätovné uvedenie jadrových elektrární do chodu 33,7 % opýtaných, zatiaľ čo proti je 51,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy