Čína podľa premiéra dosiahne cieľový hospodársky rast

Čína si na tento rok stanovila cieľ v oblasti hospodárskeho rastu vo výške 7,5 %. Čínsky premiér Li Kche-čchiang je presvedčený, že Čína tento cieľ splní.

Čína verí, že tento rok dosiahne cieľový hospodársky rast a ekonomika krajiny posilní o 7,5 %. Vyhlásil to čínsky premiér Li Kche-čchiang pre britské noviny The Times s tým, že vláda je pripravená upraviť svoju politiku v záujme dosiahnutia tohto cieľa. Podľa neho je spomaľujúci rast čínskej ekonomiky normálny a nepredstavuje problém. „Čínska ekonomika potrebuje rásť správnym tempom, pričom podľa očakávaní by v tomto roku mala posilniť o približne 7,5 %,“ povedal Li. „Je to menej ako v minulosti, ale je to normálne,“ povedal.

„Napriek výrazným tlakom na pokles, čínska ekonomika sa hýbe podľa stabilného kurzu. Ak to bude nevyhnutné, budeme pokračovať v predvídaní a v miernych úpravách. Sme dobre pripravení, aby sme utlmili rôzne riziká. Sme presvedčení, že tohtoročný cieľ v oblasti rastu dosiahneme,“ doplnil premiér.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladajú, že hospodársky rast Číny v druhom kvartáli dosiahne 7,3 % pričom v predchádzajúcom kvartáli sa rast čínskej ekonomiky dostal na osemnásťmesačné minimum 7,4 %. Za celý rok by čínska ekonomika mala posilniť o 7,3 %. Hospodársky rast by tak bol najpomalší za 24 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy