Zisk Inditexu v 1. kvartáli klesol, ale menej, ako analytici čakali

Španielska spoločnosť Inditex, najväčší maloobchodný predajca odevov na svete, zaznamenala v uplynulom kvartáli pokles zisku. Avšak aj napriek tomu príjemne prekvapila analytikov, ktorí jej predpovedali horšie výsledky. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Dôvodom nižšieho zisku boli slabšie marže. Tržby Inditexu pritom v 1. kvartáli nového obchodného roka 2014/15 vzrástli.
Presnejšie, čistý zisk odevného gigantu, ktorý aj na Slovensku prevádzkuje sieť predajní Zara, Bershka a Pull & Bear, sa v období február-apríl 2014 znížil o 7,3 % na 406 miliónov eur zo 438 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však Inditexu predpovedali v sledovanom období čistý zisk 391,2 milióna eur.
Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v 1. kvartáli klesol na 732 miliónov eur z vlaňajších 749 miliónov eur. Ale jej tržby stúpli o 4 % na 3,75 miliardy eur aj napriek negatívnym kurzovým vplyvom. V lokálnych menách sa pritom tržby Inditexu za tri mesiace do konca apríli zvýšili medziročne až o 11 %.
Inditex zároveň oznámil, že v 1. štvrťroku otvoril 53 nových obchodov v 26 štátoch. Na konci apríla tak mal Inditex 6393 obchodov v 88 krajinách po celom svete.
Inditex založil v roku 1975 Amancio Ortega a vlastní celkovo sedem značiek. Okrem už spomínaných sietí obchodov Zara, Bershka a Pull & Bear mu patria napríklad aj Massimo Dutti a Oysho.

Súvisiace články

Aktuálne správy