Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji klesli, druhý mesiac v rade

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku aj v máji klesli už druhý mesiac po sebe, a to medziročne o 0,1 %, rovnako ako v apríli. Tento výsledok sa zhoduje s predpoveďami analytikov. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Spotrebiteľské ceny v susednej krajine sa v medziročnom porovnaní v apríli znížili prvýkrát od roku 1968.
Miera inflácie v Maďarsku sa pohybovala blízko nuly od decembra 2013, keď dosiahla 0,4 %, čo bola jej najnižšia úroveň za 43 rokov, a v apríli sa prehupla cez nulu do záporných hodnôt.
Dôvodom zápornej miery inflácie v predchádzajúcom mesiaci bol strmý pokles cien elektriny, plynu a ďalších palív, medziročne o 12,5 %, a tiež zlacnenie výrobkov dlhodobej spotreby o 0,6 %. Aj ceny potravín sa v máji znížili, a to o 0,8 %.
V medzimesačnom porovnaní klesli spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji o 0,2 % po aprílovom miernom raste o 0,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa májové ceny tovarov a služieb v susednej krajine znížia medzimesačne o 0,1 %.
Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, však v máji vzrástla medziročne o 2,5 % a medzimesačne o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy