Spotrebiteľské ceny v Maďarsku oslabili

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka bola v máji celková cenová hladina v krajine nižšia o 0,1 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku sa v máji opäť znížila. Štatistický úrad krajiny KSH v stredu informoval, že medziročne spotrebiteľské ceny v krajine klesli o 0,1 %. V apríli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa maďarské spotrebiteľské ceny tiež znížili o 0,1 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že májové ceny sa oproti máju 2013 zvýšia o 0,1 %.

Potraviny v Maďarsku v máji medziročne zlacneli o 0,8 %. Ceny odevov a obuvi v porovnaní s májom minulého roka oslabili o 1 %. Tovary dlhodobej spotreby zlacneli o 0,6 % a ceny v segmente elektrina, plyn a iné palivá boli oproti máju 2013 nižšie o 12,5 %. Borbála Mináryová zo štatistického úradu uviedla, že pokles cien potravín spôsobilo najmä zlacnenie sezónnych produktov (-10,6 %) a tiež múky (-17,7 %) a cukru (-15,5 %).

Mináryová ďalej konštatovala, že nové kolo zníženia cien plynu pre domácnosti, o ktorom s účinnosťou od apríla rozhodla vláda, sa úplne prejavilo v máji. Jadrová medziročná inflácia, ktorá nezohľadňuje ceny potravín a palív, bola v máji na úrovni 2,5 %. V apríli bola jadrová inflácia podľa revidovaných údajov tiež vo výške 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy