Spokojní taxikári: Madrid po vzore Bruselu zavedie vysoké pokuty za zdieľané jazdy

, novinky Foto:SITA

Pokuta 600 eur hrozí v Španielsku tomu, kto zaplatí za dopravu cudzím súkromným autom bez licencie. V Madride a Barcelone štrajkujú na protest proti mobilným aplikáciám na zdieľanie jázd taxikári. Píše o tom španielsky denník El País.

Pokuty v Španielsku zavádza ministerstvo pre miestny rozvoj, podľa ktorého musia mať vodiči na prepravu osôb povolenie. Tí, ktorí zdieľanie áut organizujú či propagujú, môžu dostať pokuty ešte desaťkrát väčšiu ako zákazníci.

V krajine proti mobilným aplikáciám, ako je napríklad americký Uber, organizujú taxikári štrajky, dnes budú protestovať v Madride.

Služba funguje jednoducho. Zákazník napíše do mobilu, kam chce ísť, čo sa vzápätí zobrazí všetkým vodičom v dosahu. Kto odpovie najskôr, získa zákazku. Platí sa výhradne kartou na účet Uberu, odtiaľ dostane neskôr zaplatené vodič. Firma si z toho strhne poplatok 20 percent.

Štát tak prichádza o dane a taxikári o prácu. Predtým už podobne ako v Španielsku protestovali napríklad prevádzkovatelia taxislužby v Londýne. Prvou krajinou, ktorá zakázala používanie aplikácie Uber bolo v apríli Belgicko.

Súvisiace články

Aktuálne správy