Brusel zlikvidoval americký startup: Za car-sharing cez Uber hrozí pokuta 10 tisíc eur

, lupa Foto:SITA

Konkurencii sa nepáčila car - sharingová služba UberPOP. Tá premení na taxikára v podstate kohokoľvek. Stačí prejsť testom, mať aspoň tri roky vodičák a vlastniť auto. Minimálna cena za jednu jazdu - 4 eurá.

Taxikárska lobby je evidentne silná po celej Európe, píše portál lupa.cz. Ako prvá sa ozvala taxislužba Verts kvôli tomu, že Uber nastavil neférové ceny. Boli totiž o dvadsať percent nižšie ako majú bežné taxíky. A súd nakoniec dal taxikárom za pravdu vzhľadom k tomu, že vodiči zapojení do služby UberPOP nemajú taxikárske licencie a teda ich podnikanie je v Bruseli nelegálne. Pokuta za porušenie zákazu je 10 tisíc eur.

Firma pritom povolenie na prevádzkovanie UberPOP dostala na konci januára. "Týždeň po štarte začalo mesto riešiť, ako nás zastaviť. Ale nehovorili s nami, radšej púšťali informácie do novín alebo televízie. V podstate bruselská radnica nechápe potreby svojich obyvateľov," tvrdí Uber na svojom blogu.

Služba UberPOP začiatkom februára začala fungovať aj v Paríži, potom v Barcelone a pred niekoľkými dňami ju firma spustila tiež v Berlíne. I tu sa očakávajú možné problémy s úradmi, podľa servera VentureBeat totiž miestne zákony nepripúšťajú, aby vodiči na súkromných jazdách zarábali.

Uber sa s protiakciami taxikárov stretáva často. Vo Francúzsku môžu vodiči Uber a ďalších nelicencovaných taxislužieb brať len tých zákazníkov, ktorí sú na vyzdvihnutie ochotní čakať minimálne štvrť hodiny. Nenápadné, ale dôsledky takéhoto nariadenia môžu byť vo výsledku veľmi nepríjemné. "Keď posielate za klientom vzdialenejšieho vodiča, tak to stojí peniaze. V meste ako Paríž, Uber alebo leCab odbaví aj desať tisíc jázd mesačne. V takomto objeme sa už tých päť alebo desať minút benzínu pri každej jazde pekne sčíta," vysvetľuje pre lupa.cz Ondřej Krátky z taxikárskeho startupu Liftago.

Aj napriek všetkým zákazom ale Uber stále rastie. Paradoxne pritom vznikol v Európe na parížskej konferencii Le Web. Dnes má 500 zamestnancov a hodnota startupu sa odhaduje na 3,5 miliardy dolárov. Nad európskymi špecialitami sa na minulom ročníku parížskej konferencie pozastavil aj zakladateľ Uberu Travis Kalanick.

Súvisiace články

Aktuálne správy