Podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektriny vzrástol vlani na vyše 22 %

Podiel obnoviteľných zdrojov na celosvetovej výrobe elektrickej energie vzrástol minulý rok na viac než 22 %. Informovala o tom tento týždeň agentúra Reuters, ktorá zverejnila správu o využívaní obnoviteľných zdrojov energie Renewables Global Status Report.
Využívanie takzvanej zelenej energie podľa správy podporuje v súčasnosti 144 krajín, z toho 95 rozvíjajúcich sa ekonomík. To je výrazný rast v porovnaní s rokom 2005, keď táto energia mala podporu len v 15 rozvíjajúcich sa ekonomikách. Rast podpory obnoviteľných zdrojov energie v týchto krajinách je v ostrom kontraste s klesajúcou podporou v niektorých štátoch Európy a v USA. Uvedený pokles spôsobil, že investície do obnoviteľných zdrojov energie vo svete klesli vlani v porovnaní s rokom 2012 o 14 % na 214 miliárd USD (156,87 miliardy eur). Na druhej strane, vďaka novým technológiám sa znížili aj náklady na produkciu elektriny z týchto zdrojov.
Krajinami s najväčšou inštalovanou kapacitou v oblasti obnoviteľných zdrojov boli v roku 2013 Čína, Spojené štáty, Brazília, Kanada a Nemecko. Priamo alebo nepriamo pracovalo v tomto sektore minulý rok vo svete asi 6,5 milióna ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy