Obchodný prebytok ČR v apríli v porovnaní s marcom klesol

Obchodný prebytok Česka v apríli klesol, a to viac, ako ekonómovia očakávali. Podľa predbežných údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) sa kladné saldo obchodnej bilancie krajiny v apríli 2014 znížilo na 16,5 miliardy korún (601,09 milióna eur) z marcových 23,7 miliardy Kč. Informovali o tom agentúra RTTNews a internetový portál Patria.cz.
Analytici pritom predpovedali, že aprílový obchodný prebytok ČR sa zníži o niečo menej, v priemere na 18,5 miliardy Kč.
V medziročnom porovnaní však kladné saldo tejto krajiny v apríli vzrástlo, keďže v rovnakom mesiaci minulého roka dosiahlo 15 miliárd Kč.
Patria pripomína, že v malej otvorenej ekonomike, akou je Česká republika, zohráva vždy dôležitú úlohu vývoj v zahraničí. Momentálne tak Česko ťaží zo skutočnosti, že sa jeho kľúčovým obchodným partnerom (Nemecku, Slovensku a Poľsku) darí a ich ekonomiky rastú nadpriemerným tempom v rámci Európy. Vďaka tomu sa vývoz z Česka v apríli medziročne zvýšil o 11,2 %, konštatuje internetový portál Patria.cz.
A zároveň oživenie domáceho dopytu a investícií viedlo k zvýšeniu dovozu o 11,3 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že na zvýšení vývozu sa podieľal najmä trojlístok veľkých automobiliek. Vývoz strojov a dopravných prostriedkov z Česka v apríli medziročne stúpol o 14,3 %. Len o niečo menej, o 13,8 %, sa zvýšil vývoz spotrebného tovaru.
Na strane dovozu sa prejavila zvýšená investičná aktivita, a to nárastom dovozu strojov a dopravných prostriedkov o 20 %. Celkovú hodnotu importu skresal nižší dovoz plynu, ktorý poklesol o 35,1 % v dôsledku teplého počasia.
Zahraničný obchod zostáva kľúčovým faktorom oživenia českej ekonomiky. V priebehu ďalších mesiacov by sa mal stále výraznejšie prejavovať pozitívny vplyv oslabenie kurzu koruny po zásahu centrálnej banky vlani v novembri. Pokračovanie rýchleho rastu vývozu by malo zabezpečiť výrazný kladný príspevok čistého exportu k rastu ekonomiky v tomto roku. Ten by mohol prekročiť 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy