Energofórum sa venuje aj rusko-ukrajinskému konfliktu

Téma rusko-ukrajinského konfliktu a jeho dôsledkov ovplyvnila aj program odbornej energetickej konferencie ENERGOFÓRUM, ktorá sa v dňoch 5. a 6. júna koná vo Vyhniach (okres Žiar nad Hronom). Deviaty ročník konferencie sa nesie v duchu: Dajme plynu šancu.
„Už tento názov hovorí o tom, že situácia v rámci plynárenstva na Slovensku nie je príliš priaznivá hlavne pre podnikanie v rámci dodávky zemného plynu koncovým odberateľom,“ uviedla pre TASR Lucia Liptáková, výkonná riaditeľka úseku obchodu a. s. Sféra, ktorá Energofórum organizuje.
Program konferencie, nad ktorou už tradične prevzalo záštitu Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a ktorú organizujú v spolupráci so Slovenským plynárenským a naftovým zväzom, je rozdelený do tematických blokov. Prvý blok s názvom Plynárenstvo v paragrafoch sa venuje príslušnej legislatíve, druhý s názvom Nové cesty plynu zas infraštruktúre. Regulácia plynu u nás a v zahraničí je témou tretieho bloku. Jeho súčasťou je aj prednáška Michala Hudeca z Energy analytics, s. r. o., s názvom Riziká ukrajinsko-ruského konfliktu.
„Táto téma sa bude niesť jednotlivými prednáškami a nevyhne sa jej žiadny prednášajúci. Je to téma, ktorá výrazne ovplyvnila konferenciu,“ dodala Liptáková. V piatok 6. júna bude Energofórum pokračovať štvrtým blokom, ktorý sa bude venovať plynomobilom a elektromobilom. Chýbať nebudú ani obľúbené panelové diskusie. Tentoraz na témy Liberalizácia vs. Regulácia a Potrebuje trh s plynom operátora?
Konferenciu Energofórum sa už druhým rokom rozhodli organizátori venovať osobitne mapovaniu trhu s plynom a elektrinou, preto sa aj tento rok uskutoční v dvoch termínoch. Okrem aktuálnej, ktorá sa začala práve dnes a venuje sa téme plyn, sa na jeseň vo Vyhniach uskutoční aj konferencia Energofórum – elektrina. To, či budú organizátori v tomto trende pokračovať aj v budúcnosti, sa podľa Liptákovej ešte len ukáže.
„Vidíme, že situácia na trhu s plynom nie je taká vyspelá, rozvinutá a liberalizovaná, ako je trh s elektrinou. Cieľová skupina v rámci plynu je o niečo menšia ako pri elektrine. Je to badateľné aj na počte účastníkov, ktorý je o niečo nižší ako na októbrovej konferencii,“ konštatovala s tým, že organizátori sa preto ešte len rozhodnú, či budú v tomto trende pokračovať, alebo sa vrátia k pôvodnej forme. „My dúfame, že trh sa bude vyvíjať takým smerom, že ten priestor vznikne a tých subjektov bude pribúdať,“ dodala v danej súvislosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy