Invázia českých žralokov: V slovenskom mori lovia na istotu

, E15 Foto: SITA

Namiesto investícií na neistých trhoch vsádzajú českí finanční obri na overenú istotu. Slovensko im ponúka stabilné a známe prostredie. V posledných troch rokoch sme prilákali financie takých žralokov, ako sú Petr Kellner či Daniel Křetínský. Najviac na energetiku.

Energeticky priemyselný holding, ktorý si majetkovo delí Petr Kellner, Daniel Křetínský a skupina J&T, bol jednoznačne najaktívnejší, informuje portál E15. Chuť dostal už po prvej investícii, svojej vôbec najväčšej zahraničnej akvizícii, proti ktorej sa zdvihla vlna kritiky. EPH za 49 percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle zaplatil 2,6 miliardy eur. Vláda, aby plne majetkovo ovládla SPP, od EPH získala jej 49 percentný podiel výmenou za prevzatie dlhov firmy, ktoré vznikli z predaja zemného plynu domácnostiam a podnikateľom kvôli nízkej cene. Išlo o desiatky miliónov eur ročne. Vláda tak vďaka transakcii získala plnú kontrolu nad cenami plynu pre konečných spotrebiteľov.

EPH zostal 49 percentný podiel v ostatných dcérach bývalej skupiny SPP, vrátane manažérskej kontroly nad najziskovejšou dcérskou firmou SPP – Eustream. Tá prepravuje, a najmenej v najbližšom desaťročí prepravovať bude, plyn z Ukrajiny do európskych krajín. Lukratívna zmluva s Gazpromom zarába podniku stámilióny eur ročne.

Slovenské plynovody podnietili českých finančníkov k útoku na ďalšie firmy. Veľké sústo predstavovala kúpa podielu v Stredoslovenskej energetike. EPH dostal za 400 miliónov eur od bývalého majiteľa Electricité de France to isté, čo v akcii Eustream, teda 49 percent akcií a manažérsku kontrolu.

Štát vyšiel českým finančníkom v  ústrety aj v treťom prípade. Pustil ich k 40 percentnému podielu v spoločnosti Nafta, ktorá sa zaoberá uskladňovaním plynu a ťažbou ropy. Kellner, Křetínský a J&T tak nahradili nemecké a francúzske spoločnosti. Najvýraznejší partner štátu, ktorý zo slovenskej  energetiky odišiel, bolo nemecko – francúzske konzorcium E. ON Ruhrgas a GDF Suez. Svojich 49 percent akcií Slovenského plynárenského priemyslu odovzdali štátu za utajenú sumu. Podľa odhadov to bolo 2,6 miliardy eur, čo je viac, než čo konzorcium za pôvodný nákup 49 percentného balíka akcií zaplatilo. V kuloároch zaznievalo, že štát na menšinových spoluvlastníkov tlačil. Aj preto zrejme odišli po jedenástich rokoch prakticky bez vysvetlenia. Ešte zvláštnejšie boli následné kroky vlády. Tá EPH ako novému majiteľovi zverila za rovnakú cenu, akú predtým platili E. ON Ruhrgas a GDF Suez, nielen 49 percent akcií, ale aj manažérsku kontrolu. Tú Nemci ani Francúzi nemali.

Finančná skupina PPF miliardára Petra Kellnera kúpila na konci minulého roka 65,9 percenta v Telefónice ČR. V rámci transakcie za 2,467 miliardy eur prebrala aj sto percent v dcérskej spoločnosti Telefónica Slovakia. Miesto španielskeho vedenia tak v Bratislave sedí český manažment. Kellner prevzal 1,5 milióna slovenských zákazníkov, ktorí od neho čakajú ešte lacnejšie služby. Nový majiteľ zatiaľ nedal najavo, čím by ich chcel zaujať. Odchod Telefóniky zo Slovenska neprekvapil. Slovenská dcérska firma, rovnako ako tá česká, pod ktorú patrila, boli jediným lukratívnom majetkom španielskej telekomunikačnej spoločnosti. Tá naopak dlhé mesiace bojovala s finančnými problémami. Na domácom trhu stratila viac ako polovicu trhového podielu, čo musela hasiť ziskom nového kapitálu. Predaj cenných pobočiek v Česku a na Slovensku sa preto dal už dávno predpokladať.

Súvisiace články

Aktuálne správy