Tretie kolo sankcií proti Rusku tvrdo zasiahne cyperskú ekonomiku

Ekonomické väzby medzi Cyprom a Ruskom, ktoré zahŕňajú aj investície vo výške zhruba 100 miliárd USD, môžu ostrovnému štátu spôsobiť "veľké bolesti", ak Európska únia (EÚ) pristúpi k tretiemu kolu sankcií proti Moskve za jej úlohu pri nepokojoch na Ukrajine.

Ekonomické väzby medzi Cyprom a Ruskom, ktoré zahŕňajú aj investície vo výške zhruba 100 miliárd USD, môžu ostrovnému štátu spôsobiť „veľké bolesti“, ak Európska únia (EÚ) pristúpi k tretiemu kolu sankcií proti Moskve za jej úlohu pri nepokojoch na Ukrajine. Vyhlásil to cyperský minister zahraničných vecí Ioannis Kasulides pre agentúru Bloomberg.
Doterajšie sankcie EÚ a USA proti vybraným ruským firmám a podnikateľom blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi za anexiu Krymu zatiaľ Cyprus veľmi nezasiahli. Ale ďalšie kolo sankcií už bude mať katastrofické dôsledky pre cyperskú ekonomiku aj pre ďalšie štáty únie, varuje Kasulides.
Cyprus je druhým najväčším zahraničným investorom v Rusku. Výška jeho investícií dosiahla koncom minulého roka 69 miliárd USD (50,63 miliardy eur). A naopak, Cyprus obsadil druhú priečku v rebríčku najväčších zahraničných investícií Ruska (33 miliárd USD). Ostrovný štát vďaka nízkym daniam a zmluve, ktoré má zabrániť dvojitému zdaneniu, je totiž veľkým lákadlom pre ruské firmy.
Lídri EÚ zatiaľ neprikročili k novým sankciám proti Rusku po tom, ako Putin prejavil ochotu spolupracovať s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Ale Brusel pokračuje v prípravách na eventuálnom treťom balíku sankcií, ak si to bude vývoj na Ukrajine vyžadovať.
Cyperská ekonomika, tretia najmenšia v EÚ, sa vlani prepadla o 5,4 %. Dôvodom sú úsporné opatrenia, ktoré musela vláda zaviesť ako podmienku záchranného úveru od EÚ a Medzinárodného menového fondu vo výške 10 miliárd eur. Vláda v Nikózii sa teraz plánuje sústreďovať na rozvoj energetického priemyslu, ktorý by jej pomohol oživiť ekonomiku. Veľa si sľubuje od prieskumu ložísk zemného plynu v Stredozemnom mori. A chce tiež spolupracovať s Izraelom a ďalšími krajinami v regióne pri prípadnom exporte plynu do Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy