Ukrajina v rámci reformy rozdelí Naftogaz na tri samostatné podniky

Ukrajina rozdelí zadlženú štátnu plynárenskú spoločnosť Naftogaz na tri samostatné podniky, čo sa zhoduje s pravidlami Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters.
O reforme Naftogazu sa hovorí už roky. Mohla by byť jedným z riešení neustálych sporov medzi Kyjevom a Moskvou o ukrajinské dlhy za plyn. Tie v minulosti viedli až k prerušeniu dodávok komodity do celej Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Opatrenia, vďaka ktorým sa z Naftogazu stane zisková firma, pomôžu Ukrajine aj pri platení účtov za plyn.
Podľa výpočtov Moskvy Naftogaz dlhuje za dodávky plynu ruskému koncernu Gazprom viac ako 5 miliárd USD (3,66 miliardy eur). Ukrajinská spoločnosť pritom nemá dostatok finančných zdrojov, aby mohla vyrovnať svoje dlhy, pretože za plyn platí Rusku viac ako ukrajinskí spotrebitelia, ktorým ho musí pre štátne dotácie predávať lacnejšie.
„Naftogaz bude mať na starosti výlučne obchodovanie s plynom,“ vyhlásil dnes premiér Arsenij Jaceňuk. Dodal, že od Naftogazu sa odčlení transport a skladovanie plynu.
Tento návrh sa zhoduje s praktikami EÚ, ktorá sa snaží oddeliť firmy zabezpečujúce transport plynu a nákupcov a predajcov komodity. Snaží sa tak zabrániť vzniku monopolov, ktoré by ovládali potrubia a tiež predaj plynu koncovým zákazníkom a mohli by im tak diktovať ceny.
Správy o rozdelení Naftogazu potvrdil aj minister energetiky Jurij Prodan. Vláda tento návrh schválila na dnešnom zasadaní a médiám sa ho podarilo získať. Agentúra Interfax s odvolaním sa na ministra uviedla, že Ukrajina musí teraz schváliť niekoľko nových zákonov, aby mohla oddeliť obchodovanie s plynom od jeho transportu a skladovania. Momentálne má na starosti prevádzku potrubí a podzemných zásobníkov firma Ukrtransgaz, ktorej 100-% vlastníkom je Naftogaz.
Reforma Naftogazu a zníženie jeho dlhu je tiež podmienkou záchranného úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond v marci oznámil, že poskytne Kyjevu úverovú linku vo výške 14 až 18 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy