Gazprom a Naftogaz pokračujú v rokovaniach

Tie by mohli podľa ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana trvať do 9. júna, čo je zároveň aj hraničný dátum pre Ukrajinu, aby zaplatila svoj zostávajúci dlh za dodávky plynu.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a ukrajinský Naftogaz budú v stredu pokračovať v Berlíne v rokovaniach o vyrovnaní ukrajinského dlhu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry, ktoré sa odvolali na ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktorý dodal, že rokovania by mohli trvať do 9. júna. Gazprom už na pondelkovom rokovaní potvrdil, že ukrajinská strana uhradila faktúru vo výške 786 mil. USD čo znamená, že účty za prvý kvartál tohto roka boli uhradené v plnej výške. Ruský štátny exportér plynu dal Ukrajine na doplatenie zostávajúcej časti dlhu za dodávky plynu v mesiacoch november, december, apríl a máj čas do 9. júna, inak môže znížiť dodávky plynu.

Na pondelkovom rokovaní sa tiež Ukrajina s Ruskom, za účasti Európskej komisie, dohodli na viacerých podmienkach v otázke dodávok plynu. Zainteresované strany sa napríklad dohodli na tom, že zatiaľ nehrozí zastavenie dodávok plynu na Ukrajinu, ukrajinský Naftogaz nebude musieť zaplatiť za júnové dodávky plynu vopred a žiadna strana sa nezúčastní na arbitrážnom súde v Štokholme.


(1 EUR = 1,3645 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy