USA zverejnili ambiciózny plán znižovania emisií

Federálna agentúra pre ochranu životného prostredia žiada od amerických elektrární, aby do roku 2030 znížili emisie oxidu uhličitého o 30 % oproti roku 2005

Elektrárne v USA majú do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého o 30 % oproti roku 2005. Vyplýva to z návrhu nových pravidiel, ktoré zverejnila v pondelok federálna Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA). Plán podľa agentúry Reuters predstavuje kľúčový prvok stratégie prezidenta Baracka Obamu v boji proti klimatickým zmenám a môže tiež upevniť pozíciu Washingtonu v rokovaniach s rozvíjajúcimi sa ekonomikami ako Čína a India, s cieľom dotlačiť ich k väčšiemu úsiliu pri znižovaní emisií.

Štáty únie majú mať pri dosahovaní nových emisných cieľov na výber rôzne možnosti, od zvyšovania efektivity a posilňovania výroby energie zo zemného plynu, cez podporu obnoviteľných zdrojov vrátane solárnych a jadrových elektrární, až po obchodovanie s emisnými povolenkami. Podiel uhlia na výrobe elektriny v USA v súčasnosti dosahuje takmer 38 %. Uhlie však čoraz viac nahrádza lacný zemný plyn a obnoviteľné zdroje. Podľa údajov EPA americké elektrárne od roku 2005 znížili tvorbu emisií o takmer 13 %.

Opatrenia pred ich zverejnením podrobili kritike zástupcovia priemyslu, opozičných republikánov aj časti Obamových demokratov, ktorí reprezentujú štáty únie so silným uhoľným priemyslom. Národné združenie priemyselných výrobcov v pondelok označilo nové usmernenia za „priamu hrozbu“ pre konkurencieschopnosť svojich členov. Agentúra Reuters tiež upozorňuje, že EPA môže čeliť súdnym žalobám za prekročenie právomocí.

Súvisiace články

Aktuálne správy