Sociálna poisťovňa a MF rozviazali zmluvy na IT projekty

Sociálna poisťovňa (SP) a Ministerstvo financií (MF) SR ako Sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom Operačného programu informatizácia spoločnosti (SORO OPIS) rozviazali dve zmluvy na IT projekty. Informovali o tom obe strany na svojich webových stránkach. Dohoda o ukončení zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku projektu Elektronické služby Sociálnej poisťovne, ako aj dohoda o ukončení zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku projektu Elektronické služby Sociálnej poisťovne pre vybrané oblasti služieb na úseku sociálneho poistenia nadobudli účinnosť 29. mája. Podľa zverejnených informácií projekty v celkovej hodnote 46 mil. eur mali byť ukončené v októbri a decembri budúceho roka, pričom do tohto času by museli byť aj finančne vysporiadané.

„Nakoľko však stále nebolo ukončené kľúčové verejné obstarávanie na hlavné aktivity pri oboch projektoch a tento proces sa stále predlžoval, zvyšovalo sa riziko ich realizovateľnosti. Bolo by nemožné zabezpečiť kvalitný výstup z projektov do uvedených termínov,“ uviedli v stanovisku obe strany. Sociálna poisťovňa preto spolu so SORO OPIS pristúpila k zrušeniu oboch zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Podľa ich vyjadrenia tak chceli eliminovať riziko nasadenia nekvalitného informačného systému. Integrovaný informačný systém podporujúci transformáciu výkonu sociálneho poistenia do systému elektronických služieb, ktorý mal vzísť z uvedených projektov, ostáva pre Sociálnu poisťovňu naďalej kľúčovou prioritou v procese informatizácie pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

SP mala od 6. júna 2012 účinnú zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na uskutočnenie národného projektu Elektronické služby Sociálnej poisťovne. Cieľom projektu bola transformácia výkonu sociálneho poistenia do systému elektronických služieb a zabezpečenie technologickej infraštruktúry pre bezpečnú a spoľahlivú prevádzku elektronických služieb Sociálnej poisťovne. O pol roka neskôr bola podpísaná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s účinnosťou od 28. decembra 2012 na ďalší národný projekt, a to Elektronické služby Sociálnej poisťovne pre vybrané oblasti služieb na úseku sociálneho poistenia, ktorý nadväzoval na existujúci projekt a mal zabezpečiť ďalšie služby.

Súvisiace články

Aktuálne správy