Ceny elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov sa majú zmeniť

Výkupné ceny elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v zariadení výrobcu elektriny uvedeného do prevádzky od 1.

Výkupné ceny elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v zariadení výrobcu elektriny uvedeného do prevádzky od 1. januára 2015 sa majú zmeniť. Vyplýva to zo zverejneného návrhu novely vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike a ktorá má nadobudnúť účinnosť 30. júna 2014.
Potreba vypracovania vyhlášky podľa ÚRSO vyplynula z aplikačnej praxe pri uplatňovaní cenovej regulácie v regulačnom období 2012 až 2016. "Menia sa ceny elektriny a príplatky pre jednotlivé technológie výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnou kombinovanou výrobou od roku 2015 z dôvodu zmeny trhových podmienok," zdôvodnil novelizáciu vyhlášky regulačný úrad.
Megawatthodina (MWh) elektriny vyrobenej napríklad z vodnej energie s celkovým inštalovaným výkonom zariadenia do 100 kilowattov (kW) vrátane a uvedeného do prevádzky od 1. januára 2015 dosiahne cenu 111,27 eura.
Cena elektrickej energie zo slnka s celkovým inštalovaným výkonom zariadenia do 30 kW, ktoré je umiestnené na strešnej konštrukcii alebo obvodovom plášti jednej budovy spojenej so zemou pevným základom, bude predstavovať 88,89 eura/MWh.
Cenu elektriny vyrobenej zo spaľovania biometánu získaného z bioplynu vyrobeného anaeróbnou fermentačnou technológiou s celkovým výkonom zariadenia do 1 megawattu (MW) vrátane v novelizovanej vyhláške stanovil regulačný úrad na 107,53 eura/MWh.

Súvisiace články

Aktuálne správy