EÚ by bola vďaka bridlicovému plynu sebestačná 28 rokov

Európska únia (EÚ) má dostatočné zásoby bridlicového plynu, aby bola nezávislá od dodávok ruského plynu počas 28 rokov. Za predpokladu, že členské štáty EÚ by boli pripravené na ťažbu bridlicového plynu. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg.
Podľa analýzy, ktorá sa odvoláva na údaje Agentúry pre informácie z oblasti energetiky USA pre 10 európskych krajín, na čele rebríčka „sebestačných“ členských štátov únie sa ocitlo Švédsko. Zásoby bridlicového plynu tejto škandinávskej krajiny by mali vystačiť na domácu spotrebu na obdobie 250 rokov. Nasledujú Poľsko, potom Bulharsko, Francúzsko a Španielsko.
V skutočnosti však niektoré štáty EÚ, napríklad Bulharsko a Francúzsko, zakázali ťažbu bridlicového plynu a v ďalších krajinách ako Holandsko a Nemecko zaviedli moratórium na ťažbu tohto druhu plynu.
Kríza na Ukrajine a skutočnosť, že 28 členských štátov EÚ až tretinu svojho plynu dováža z Ruska, núti Európanov hľadať spôsoby, ako diverzifikovať energetické toky. Kým sa EÚ zaoberá dopadom technológií na ťažbu bridlicového plynu na životné prostredie, Američania sa vďaka metóde hydraulického štiepenia stali najväčším producentom zemného plynu na svete.
Ťažba bridlicového plynu by zvýšila energetickú sebestačnosť a bezpečnosť Európanov, ekologické organizácie však doteraz úspešne bránili snahám o zavedenie metód hydraulického štiepenia, ktoré uvoľňuje plyn z podzemia vstrekovaním zmesi vody a chemikálií.
Prieskumné vrty na ťažbu bridlicového plynu začala pred niekoľkými dňami uskutočňovať americká firma Chevron na východe Rumunska v blízkosti obce Silištea. Zástupcovia ropnej spoločnosti ubezpečujú, že pozorne monitorujú kvalitu podzemných vôd pred, počas aj po uskutočnení vrtov. Rumunský premiér Victor Ponta v apríli vyhlásil, že Rumunsko nebude ťažiť bridlicový plynu v najbližších piatich rokoch, na druhej strane však zdôraznil, že krajina si musí zabezpečiť energetickú nezávislosť cez domácu produkciu pri dodržiavaní najvyšších štandardov ochrany životného prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy