Hranica pre priznanie príjmu z brigád mierne stúpla

Ak študent zarobí v tomto roku viac ako 1 901,67 eura, bude musieť o rok podať daňové priznanie

Hranica zárobku z brigád, pri ktorej bude musieť študent budúci rok podať daňové priznanie, sa mierne zvýšila. Ako informuje finančná správa, pre rok 2014 je táto hranica vo výške 1 901,67 eura, čo je približne o 30 eur vyššia suma ako vlani. Ak študent teda počas roka zarobí na brigádach viac, vznikne mu povinnosť podať daňové priznanie z týchto príjmov na Slovensku.

Pri príjmoch zo zamestnania alebo z podnikania, resp. z inej samostatnej zárobkovej činnosti si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3 803,33 eura. Tú si odpočíta v plnej výške od základu dane z dosiahnutých príjmov, ak tento základ dane za rok 2014 nepresiahne sumu 19 809 eur. „V prípade, ak študent v roku 2014 dosiahne príjmy len na Slovensku, ktoré neprekročia 3 803,33 eur, daň, ktorú mu zamestnávateľ z jeho príjmov mesačne zrážal, sa mu vráti,“ uvádza finančná správa.

V prípade, ak študent pracuje v zahraničí, daň na Slovensku zvyčajne už neplatí. Tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v zahraničí. Ak pracuje v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, resp. aj v štáte, s ktorým takúto zmluvu uzatvorenú nemá, a vnútroštátna legislatíva tohto štátu umožňuje vysoké daňové úľavy pri zdaňovaní takéhoto príjmu, daňovník tieto príjmy nezdaní ani na Slovensku, nakoľko uplatní metódu vyňatia príjmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy