Putinova návšteva v Číne otvorí novú etapu ekonomickej spolupráce

Počas dvojdňovej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne, ktorá sa začala dnes, je pripravených na podpis 43 dohôd, z ktorých významná časť je zameraná na hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu. DPA informuje, že medzi nimi je aj zmluva o spoločnej výrobe veľkého vrtuľníka a civilného dopravného lietadla.
Ťažiskovým je však dohovor o dlhodobej dodávke ruského zemného plynu do Číny. Gazprom by ho mal dodávať spoločnosti China National Petroleum Corp (CNPC) po 38 miliárd kubických metrov ročne tri desaťročia. Zatiaľ partneri nedosiahli dohodu o jeho cene. Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters uviedol, že návšteva sa ešte neskončila, rozhovory pokračujú. Dosiahol sa v nich významný pokrok, ale treba ešte popracovať na zhode o cene. Zhoda sa môže dosiahnuť v každom momente.
Čína by mala dostávať ruský plyn dvoma cestami, zo západnej Sibíri plynovodom a z polostrova Jamal skvapalnený tankermi. Informuje o tom na internetovej stránke 1. kanál ruskej televízie.
Gazprom v predchádzajúcich rokovaniach žiadal za plyn ročne 25 miliárd USD (18,23 miliardy eur). Ak sa dosiahne dohoda, ruský plyn začne tiecť plynovodom do Číny v roku 2018.
Ruská televízia informuje aj o úspešnej ekonomickej spolupráci oboch krajín, ktorá sa prejavuje v raste ich vzájomného obchodného obratu. Vlani dosiahol 90 miliárd USD, v nasledujúcom roku by mal prekročiť 100 miliárd a v roku 2020 sa predpokladá jeho hodnota 200 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy