Švajčiari zamietli najvyššiu minimálnu mzdu na svete

Navrhovaných 22 švajčiarskych frankov na hodinu predstavoval mesačný príjem 4 000 frankov

Švajčiarski voliči odmietli v nedeľu v referende zavedenie minimálnej mzdy v sume 22 švajčiarskych frankov (18 eur) za hodinu. Vyplýva to z prvých povolebných odhadov, ktoré po ukončení hlasovania zverejnila švajčiarska televízia SRF. Podľa predbežných výsledkov sa až 70 % vyslovilo proti, za bolo 30 %.

 

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že Švajčiari v ľudových hlasovaniach často odmietli návrhy, ktoré by mohli poškodiť ekonomiku krajiny. Kritici zavedenia najvyššej minimálnej mzdy na svete totiž tvrdili, že tento krok by znížil konkurencieschopnosť Švajčiarska, čo by viedlo k znižovaniu počtu pracovných miest.

Navrhovaných 22 švajčiarskych frankov na hodinu predstavuje mesačný príjem 4 000 frankov (3276 eur). Takáto minimálna mzda by však podľa kritikov viedla k ohrozeniu existencie malých firiem a jej zavedenie by tak zasiahlo práve tie nízkopríjmové skupiny, ktorým to má pomôcť.

Švajčiarsko v súčasnosti nemá stanovenú žiadnu celonárodnú minimálnu mzdu, odbory preto prišli s návrhom na jej zavedenie vo výške 4000 frankov mesačne, koľko vo Švajčiarsku zarába asi 90 percent zamestnancov. Navrhovatelia minimálnej mzdy chceli jej výškou pomôcť prekonať rozdiely v platoch a zabezpečiť, že osoba pracujúca na plný úväzok má aj zodpovedajúcu životnú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy