Francúzska vláda musí reformovať aj so silným eurom

Silný kurz spoločnej meny podľa asociácie francúzskych zamestnávateľov nesmie byť pre vládu argumentom prečo upustiť od fundamentálnych reforiem

Francúzska vláda nesmie kritikou silného eura nahrádzať dôležité hospodárske reformy. Vyhlásil to v utorok šéf združenia francúzskych zamestnávateľov (Medef) Pierre Gattaz. Podľa vlády v Paríži silné euro brzdí hospodársky rast. Po voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnia koncom tohto mesiaca, chce preto s partnermi v eurozóne rokovať o spoločnom postupe ako oslabiť spoločnú menu. Zamestnávatelia by privítali slabší kurz, silná spoločná mena však nesmie byť argumentom, prečo „upustiť od fundamentálnych reforiem, ktoré krajina jednoznačne potrebuje. V žiadnom prípade to nemôže byť výhovorka,“ zdôraznil Gattaz.

Euro v posledných týždňoch testuje hranicu 1,40 USD/EUR, kde sa naposledy nachádzalo koncom roku 2011. Špekulácie, že Európska centrálna banka (ECB) čoskoro uvoľní menovú politiku, však pomohli stiahnuť kurz na úroveň 1,37 USD/EUR. Za primeranú úroveň pre francúzskych exportérov označil Gattaz kurz 1,15 až 1,25 USD/EUR. „Oslabenie eura by prinieslo niektorým odvetvia nadýchnutie, krajina však potrebuje hlboké reformy,“ zdôraznil šéf zduženia Medef.

Súvisiace články

Aktuálne správy