Indikátory OECD signalizujú rast vyspelých ekonomík

Pre USA, Kanadu, Veľkú Britániu a Japonsko zložené vedúce indikátory signalizujú stabilný hospodársky rast. V prípade eurozóny CLI naznačuje pozitívnu zmenu vývoja ekonomiky.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú budúcu ekonomickú aktivitu, naznačujú celkový stabilný hospodársky rast Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Rovnako CLI pre USA, Kanadu, Veľkú Britániu a Japonsko signalizujú stabilný hospodársky rast. Index pre celú OECD bol v marci rovnako ako vo februári na úrovni 100,6 bodu. Americký CLI sa stabilizoval na úrovni 100,4 bodu, kanadský na hodnote 99,8 bodu a CLI Veľkej Británie a Japonska mierne oslabil, a to zhodne na 101 bodov z februárových 101,1 bodu. Marcovú hodnotu indexov OECD zverejnila v utorok.

V prípade eurozóny ako celku zložený vedúci indikátor naznačuje pozitívnu zmenu vývoja ekonomiky, keďže v marci posilnil na 100,2 bodu z februárových 100,1 bodu. Nemecký a francúzsky CLI naznačujú stabilný hospodársky rast. Nemecký sa stabilizoval na hodnote 100,8 bodu a francúzsky vo výške 100,4 bodu. Z talianskeho indexu vyplýva pozitívna zmena vývoja hospodárska. V marci totiž posilnil na 101,5 bodu z úrovne 101,3 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom mesiaci.

Zo zložených vedúcich indikátorov pre veľké nové trhové ekonomiky vyplýva oslabovanie rastu. Čínsky a indický CLI naznačujú hospodársky rast pod dlhodobým priemerom a CLI pre Rusko signalizuje oslabenie hospodárskeho rastu. Čínsky CLI v marci klesol na 98,8 bodu z februárových 98,9 bodu, indický v marci stagnoval vo výške 97,7 bodu a ruský CLI oslabil na 99,2 bodu z februárových 99,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy