Americký stratég predpovedal budúcnosť Ruska, zatiaľ prekvapivo presne

, ekonom Foto: SITA

Rusi sa pokúsia ovládnuť Bielorusko a Ukrajinu, ohrozovať budú aj Pobaltie. Ich prístup vyvolá novú studenú vojnu, v ktorej bude Rusko po roku 2020 ekonomicky a mocensky vyčerpané a zmení sa v bezzubého tigra.

Túto prognózu možno nájsť v knihe Nasledujúcich sto rokov (The Next 100 Years), ktorú vydal pred piatimi rokmi americký politológ George Friedman. Je to zakladateľ a šéf prestížnej agentúry Stratfor, ktorá sa zaoberá strategickými a geopolitickými analýzami, Podľa portálu ekonom by tak mohlo ísť o o jedného z najpovolanejších ľudí na svete, v otázkach predpovedania budúceho vývoja.

V niektorých odhadoch je Friedman až mrazivo presný. Uvádza, že Rusi sa pokúsia rozložiť NATO. Ako slabé články menuje Nemecko, Francúzsku, Slovensko a Bulharsko. Mimochodom, dnes sú to práve Nemci, kto blokuje prijatie politických a ekonomických sankcií proti Rusku. A Vladimira Putina sa zastáva aj prominentný ekonóm Hans – Werner Sinn.

Na druhej strane ale americký analytik úplne "prehliadol" silu ukrajinského vlastenectva a odvahu čeliť ruskej agresii. Podľa jeho odhadu mali Rusi expandovať smerom k poľskej východnej hranici okolo roku 2015, ale bez väčšieho odporu.

Ruský expanzionismus povedie podľa Friedmana k utuženiu vojenskej i ekonomickej spolupráce USA s krajinami strednej a východnej Európy, medzi ktorými výslovne uvádza Poľsko, Česko a Rumunsko. Nová situácia im, a teda aj nám, údajne dopomôže k rýchlejšiemu ekonomickému vzostupu.

A výsledok ? Podľa Friedmana by sa mohlo Rusko kvôli nákladnému zbrojeniu aj rozpadnúť. Okolo roku 2025 zachváti ekonomická a demografická kríza Čínu, západnú Európu a o niečo neskôr aj Spojené štáty. Ťažko teda hovoriť o víťazoch, za viac ako desať rokov budú kríza a úpadok patriť medzi najskloňovanejšie slová na celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy