Leo Express prerobil v prvom roku podnikania 159 miliónov Kč

Česká dopravná spoločnosť Leo Express prerobila vlani, v prvom roku svojho podnikania, podľa výročnej správy 159 miliónov Kč (5,79 milióna eur). Český internetový server iDNES informuje, že spoločnosť odviezla 800.000 osôb. Na trati Praha – Ostrava prepravuje 30 % cestujúcich rýchlikmi. Podľa svojich prepočtov má polovičné náklady než pendolína Českých dráh. V prepočte na jeden cestovný lístok však aj tak prerába takmer 200 Kč.
Napriek strate firma vo výročnej správe srší optimizmom. Jej šéf Leoš Novotný vyzdvihol, že spoločnosť sa rýchlo a suverénne usadila na trhu, a to v konkurencii hráčov s históriou niekoľkých desiatok ba až sto rokov.
Novotný vo výročnej správe po prvý raz odhaľuje vlastnícku štruktúru firmy. Prostredníctvom rozličných spoločností mu v nej patrí 97-% podiel. O zvyšok sa delia Peter Köhler a cez firmu Rockaway Rail aj Jakub Havrlant. Medzi veriteľmi figuruje taktiež Leoš Novotný starší, ktorý v minulosti vlastnil potravinársky kolos Hamé. Svojmu synovi požičal vyše 100 miliónov Kč.
Tržby Leo Expressu dosiahli vlani 193 miliónov Kč. Už v druhej polovici minulého roka bolo však jeho podnikanie pred zdanením, zaplatením úrokov a odpismi v pluse. Tento rok by mal jeho zisk dosiahnuť 60 miliónov Kč. Vlastný kapitál firmy sa dostal vlani do mínusu, dlhy prekročili hranicu jednej miliardy Kč. Najväčšiu časť predstavuje úver od Credit Suisse, za ktorý sa zaručil Novotného otec. Väčšina úveru sa použila na nákup rýchlikových súprav Stadler Flirt.

Súvisiace články

Aktuálne správy