Zisk amerického ropného koncernu Chevron klesol v 1. kvartáli o vyše štvrtinu

Americká ropná spoločnosť Chevron zaznamenala za 1. kvartál pokles zisku o viac než štvrtinu, pod čo sa podpísali nižšie ceny ropy, ako aj pokles produkcie v dôsledku nepriaznivého počasia. Firma výsledkami nesplnila očakávania analytikov, ktorí počítali s vyššími tržbami aj vyšším ziskom na akciu. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Chevron oznámil, že za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol zisk 4,52 miliardy USD (3,26 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 2,36 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala spoločnosť zisk 6,18 miliardy USD (3,18 USD/akcia). Tržby klesli z 54,3 miliardy USD na 50,98 miliardy USD. Firma tak nesplnila očakávania analytikov, ktorí počítali so ziskom na akciu 2,54 USD a tržbami na úrovni 54,47 miliardy USD.
Chevron, podobne ako ďalšie ropné koncerny, má problém udržať produkciu na predchádzajúcich úrovniach, keďže klasické ložiská ropy a plynu sa postupne vyčerpávajú. Zároveň rastú náklady na prieskum nových ložísk, nakoľko firmy sú nútené ísť do extrémnejších podmienok a odľahlejších oblastí. Produkcia ropy a plynu zo strany Chevronu klesla v 1. štvrťroku vo svete o 2 %, pričom na území USA predstavoval pokles 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy