Výnosy zo španielskych vládnych dlhopisov poklesli

Výnosy zo španielskych vládnych dlhopisov sa v piatok znížili. K poklesu výnosov z dlhopisov problémových krajín prispela napätá situácia na Ukrajine. Výnosy z desaťročných španielskych vládnych dlhopisov sa v piatok znížili o päť bázických bodov na 2,98 %. Pod hranicu troch percent sa tieto výnosy dostali prvýkrát za posledných deväť rokov.

Európska centrálna banka (ECB) by mohla nakupovať vládne dlhopisy, aby si poradila s nízkou mierou inflácie. To výrazne podporuje dlhopisy problémových krajín. Miera inflácie v eurozóne bola v apríli na úrovni 0,7 % a zaostávala tak za stanoveným cieľom. Podľa inflačného cieľa, ktorý stanovila ECB, by miera inflácie v eurozóne mala byť tesne pod úrovňou dvoch percent

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy