Kontrola NKÚ preskúma efektívnosť plnenia operačných programov na Slovensku

Plnenie operačných programov (OP) Národného strategického referenčného rámca (NSRR) v období rokov 2007 až 2013 je predmetom rozsiahlej kontroly, ktorú začal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR koncom apríla tohto roka. Jej výsledky budú známe na jeseň.
Kontrola sa zameriava na vyhodnotenie efektívnosti nastavených procedúr, ktorých sa pridržiavajú riadiace orgány pri čerpaní finančných prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ). „Podstatné je zistiť, či sú riadiace a kontrolné mechanizmy pri čerpaní NSRR nastavené tak, aby Slovensko bolo schopné vyčerpať sumu 11,5 miliardy eur, ktorá bola určená na investovanie v SR v období 2007 až 2013,“ uviedla TASR riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Iveta Bieliková.
Hlavnú kontrolu doplní mimoriadna kontrola efektívnosti riadenia piatich z 11 operačných programov priamo na mieste riadiacich orgánov príslušných ministerstiev. Konkrétne pôjde o OP Informatizácia spoločnosti, Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Vzdelávanie, Zdravotníctvo a Regionálny operačný program.
Kontrola má identifikovať, čo spôsobilo oneskorenie implementácie programov a napĺňania cieľov uplynulého sedemročného obdobia, a poukázať na dobrú alebo zlú prax v konaní kompetentných štátnych orgánov. Na základe jej výsledkov plánuje NKÚ zhodnotiť pripravenosť SR na programové obdobie 2014 až 2020. „Chceme nájsť príčiny problému a sformulovať odporúčania na zlepšenie stavu,“ dodala Bieliková.
Slovensko si v rokovaniach s EÚ na nasledujúcich sedem rokov dohodlo sumu 13,5 miliardy eur. Z prostriedkov štrukturálnych fondov vo výške 11,5 miliardy eur určených na končiace sa programové obdobie sa mu doteraz podarilo vyčerpať približne 54 %. Bieliková to označila za alarmujúci stav vzhľadom na to, že je nutné začať paralelne pracovať na dvoch programových obdobiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy