Ako zarobiť na bridlicovom plyne: Rodina vysúdila 3 milióny dolárov

, businessinsider Foto:SITA

Rodina z Texasu získala takmer 3 milióny dolárov v súdnom procese proti Aruba Petroleum. Podstatou sporu je ťažba, čiže frakovanie, ktoré spôsobilo rodine ochorenia, následne museli svoj domov opustiť.

Bob Parr a jeho žena Lisa z Wise County v Texase tvrdia, že znečistenie podzemných vôd, vzduchu a odpady vznikajúce pri ťažbe bridlicového plynu v blízkosti ich farmy im spôsobili migrény, vyrážky, závraty, krvácanie z nosa a ďalšie symptómy v ich rodine, ale aj u domácich zvierat a dobytku. Problémy začali v roku 2009.Parrovci podali žalobu v roku 2011.

"Mnohé štúdie preukázali nepriaznivé účinky na zdravie tých, ktorí žijú alebo pracujú v blízkosti týchto miest , ale tieto fakty v skutočnosti nič nezmenili ," povedal rodinný právnik David Matthews. "Tento verdikt by mal zmeniť pravidlá hry. Je potrebné, aby ho prevádzkovatelia ťažobných vrtov vzali do úvahy."

Advokáti vrtných spoločností poukázal na to, že do dvoch kilometrov od ranču Parrovcov sa nachádza viac ako 100 studní. "Ako zistíte čo v nich napáchalo škody?" Pýta sa Ben Barron zastupujúci spoločnosť Aruba. Podľa Dallas Morning News už Aruba dostala pokutu od štátu za porušenie kvality ovzdušia v roku 2011 a 2012 v rovnakom kraji ako sa nachádza Parrových ranč.

"Som ohromená," povedala Lisa Parrová pre Los Angeles Times . "Mám pocit, že som len malá bábka, ktorá práve dokázala poraziť najväčšie, najsilnejšie odvetvie na svete."

Ťažobná Spoločnosť sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. Rodina pôvodne žiadala odškodné vo výške asi 9 miliónov dolárov. Toto víťazstvo by mohlo povzbudiť ostatných, ktorí tvrdia, že majú zdravotné problémy v dôsledku ťažby bridlicového plynu frakovaním.

Bridlicový plyn je nekonvenčný druh zemného plynu, ktorý obsahuje prevažne metán a nachádza sa vo veľkých hĺbkach 1,5 až 6 km v geologických celkoch zložených z ílovitej bridlice. Práve prostredie, v ktorom sa plyn nachádza, ho robí nekonvenčným zdrojom. Ílovitá bridlica alebo lupok je usadená hornina, ktorá sa skladá zo zhutneného kalu, ílu a iných jemne zrnitých hornín. Je krehká, ľahko sa láme a je nepriepustná, preto sa z nej plyn ťaží ťažšie, bez možnosti použiť bežné postupy. Proces, ktorý sa pri jeho ťažbe využíva, sa nazýva hydraulické štiepenie alebo frakovanie. Ide o vertikálne a horizontálne vŕtanie do veľkých hĺbok, pričom sa do vrtu natlačí zmes vody a granulovaných látok, napríklad piesku a rôznych chemikálií. Veľkým tlakom sa bridlicový útvar rozbije a z jeho pórov sa vytiahne plyn. Na povrch sa však okrem neho vracia aj odpadová voda znečistená použitými aj prirodzene sa vyskytujúcimi chemikáliami, vrátane ťažkých kovov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy