Hypo Alpe Adria zvýši rakúsky verejný dlh na 79,2 % HDP

Rozpočtový deficit podľa maastrichtských kritérií v roku 2014 vzrastie na 2,7 % HDP z vlaňajších 1,4 %, uviedol rakúsky minister financií Michael Spindelegger. Za jedinú príčinu rastúceho deficitu označil záchranuzoštátnenej banky.

Záchrana banky Hypo Alpe Adria zvýši rakúsky verejný dlh v tomto roku na rekordných 79,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informoval o tom v utorok minister financií Michael Spindelegger. Rozpočtový deficit podľa maastrichtských kritérií EÚ v roku 2014 vzrastie na 2,7 % HDP z vlaňajších 1,4 %, uviedol Spindelegger v rakúskom parlamente. V samotnom roku 2014 podľa neho reštrukturalizácia banky zaťaží verejné financie čiastkou 4 mld. eur. Jedinou príčinou rastúceho deficitu je Hypo Alpe Adria, povedal Spindelegger v rakúskom parlamente.

 

Štrukturálny deficit, ktorý nezahŕňa jednorazové položky vrátane záchrany bánk, tento rok podľa ministra klesne na 1 % z vlaňajších 1,8 % a v roku 2015 sa zmenší na 0,9 %. Spindelegger tiež potvrdil ciel dosiahnuť na štrukturálnej báze v roku 2016 vyrovnaný štátny rozpočet.

Kontrolu nad bankou Hypo Alpe Adria prevzal v roku 2009 rakúsky štát v snahe zabrániť jej krachu a negatívnym dopadom, ktoré by mohli prekročiť hranice krajiny. Daňových poplatníkov doteraz jej záchrana stála vyše 5 mld. eur. Rok 2013 ukončila banka s čistou stratou 1,86 mld. eur. Rakúska vláda rozhodla, že problémové aktíva banky prevedie na účelovo vytvorenú štátnu spoločnosť, takzvanú zlú banku.

Hypo Alpe Adria sa dostala na pokraj krachu po dekáde ambiciózneho rastu v regióne Balkánu, kde pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 expandovala s podporou garancií svojej domovskej spolkovej krajiny Korutánsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy