Zabudnite na platobné karty, takto rýchlo ste s ňou nikdy nezaplatili

, Daily Mail Foto:YT

Len nedávno sa uchytili mobilné platobné metódy a už sa v mnohých krajinách začalo s testovaním biometrických údajov pri nákupoch. Čoskoro už postačí len natiahnuť ruku nad snímací terminál, žiadna karta, ani mobil potrebný nebude. O peňaženke ani nehovoriac. Pri pokladniach sa takmer vôbec nezdržíme, ale bude to skutočne bezpečné?

Rozvoj a šírenie elektronických platobných možností nabralo na rýchlosti fenomenálnym tempom. Len čo sa masívne presadili mobilné bezkontaktné platby, nápady sa len tak hrnú. Existuje tak veľa verzií, napríklad čip všitý do rukáva obleku. Podobne stačí natiahnuť ruku aj v druhom prípade, ktorý nedávno testovali vo Švédsku. Tu ale platobné terminály nie su tie, ako ich poznáme. Snímajú krvné riečište v dlani. Takáto platba by bola bezpečnejšia a rýchlejšia než tradičné platenie kartou.

Viac ako tisíc švédskych zákazníkov sa prihlásilo, že by malo záujem vyskúšať si nový terminál pod názvom Quixter. Viac už netreba prikladať platobnú kartu ale dlaň zákazníka. Nová technológia sa testovala v 15 obchodoch a reštauráciách v meste Lund v južnom Švédsku. Nápad využiť biometrické údaje pri platení skrsol v hlave mladého muža ešte pred dvoma rokmi, po tom, čo si povedal, že strávil zbytočne veľa času vo "fronte“ na pokladňu, informoval Daily Mail.

Vo vyššie uvedenom videu vynálezca Fredrik Leifland hovorí, že mu nešlo do hlavy, koľko času musia ľudia tráviť pri pokladniach supermarketov. Musí predsa existovať aj nejaká rýchlejšia metóda, povedal si, a vyvinul Quixter. Už aj samotný názov odkazuje na rýchlosť, z anglického slova quick. Celý fór je založený na kombinácii čísel a biometrických údajov. Pri nákupe musíte zadať posledné štyri číslice svojho telefónneho čísla a následne prejsť dlaňou ponad snímač. Celá transakcia trvá menej ako päť sekúnd. Testy aktuálne prebiehajú v 15 prevádzkach a registrovaných je už viac než 1600 osôb. Leifland povedal, že hoci aj iné spoločnosti experimentujú s podobnými riešeniami, oni sú prví, kto zaviedol na trhu tento nástroj.

Podľa vývojára je to platobná metóda bezpečnejšia anež platba kartou. Každý človek má totiž v dlani jedinečné krvé riečište a tým pádom neexistuje možnosť zneužitia alebo podvodu.

Ak sa švédski zákazníci chcú do systému zaregistrovať, musia kontaktovať predajňu alebo reštauráciu s takýmto terminálom, na ktorom im bude trikrát zosnímaná dlaň. Okrem toho musia zadať svoje telefónne číslo a a číslo preukazu totožnosti. Následne dostane zákazník SMS do telefónu s aktivačnou linkou, odkazom na webovú stránku. Minuté sumy sa odčítavajú z účtu klienta dva krát mesačne..

Súvisiace články

Aktuálne správy