Ešte bezpečnejšie: Odtlačok prsta už novým bankomatom nestačí

, finextra Foto:fujitsu

Na európsky trh vstupuje nová generácia ATM, sú bezdotykové a nová technológia vám zosníma dlaň.

Fujitsu vyrába v Španielsku bankomaty rady 100, ktoré majú okrem iného v sebe dve nové technológie. Tá zaujímavejšia je na snímanie dlane PalmSecure. Ide o biometrickú technológiu rozpoznávania oprávneného užívateľa. Stačí len nastaviť ruku a máte peniaze. Technológia PalmSecure totiž sníma jedinečný obraz krvného riečišťa v dlani človeka. Vzhľadom k tomu, že tvar krvného riečišťa je nám daný už pri narodení, rovnako tak ako odtlačky prstov, nemajú pokusy o zámenu identity prakticky žiadnu šancu uspieť.

Jednotka Palm Vein Unit vyžaruje lúče s vlnovou dĺžkou blízkou infračervenému žiareniu, ktoré sú absorbované odkysličeným hemoglobínom v krvi, prúdiacim žilami. Tento obraz je snímaný a následne unikátnym algoritmom prevedený na digitalizovanú biometrickú šablónu a tá je potom porovnávaná s databázou. Človek sa bankomatu vôbec nemusí dotknúť a jeho identita je napriek tomu overená. Odpadajú tak hygienické problémy spojené s čítačkami odtlačkov prstov či nepríjemné pocity pri snímaní dúhovky alebo očného pozadia.

Druhou technológiou v nových bankomatoch je už známa NFC  technológia, ktorú tak radi využívame pri bezkontaktnej platbe kartou. Aj v tomto prípade chýba v bankomate škára na vloženie karty, tú stačí k senzoru priblížiť na niekoľko centimetrov.

Podľa výpočtov Fujitsu sa v najbližších piatich rokoch vymení okolo 245 000 bankomatov po celej Európe a pribudne zhruba 40 tisíc nových. To je koláč z ktorého si Fujitsu chce s novinkou ukrojiť čo najväčší podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy