Väčšina investorov vôbec nevie, čo robí: Prečo sa nepoučia na vlastných chybách?

, MarketWatch Foto:SITA

Dalbar, spoločnosť pre trhové prieskumy, sa detailne zamerala na údaje o výkonnosti investorov. Výsledky boli ešte desivejšie, než sa čakalo. Nielenže investori nevedia, čo robia, ale nie sú ani schopní sa akokoľvek polepšiť.

Howard R. Gold, zakladateľ a editor Goldenegg Investing, spomína, ako rozšírenie individuálneho a disciplinovaného investovania v 90. rokoch sľubovalo demokratizáciu trhov a koniec krutovlády Wall Street. Od prasknutia realitnej bubliny a finančnej krízy ale rastú pochybnosti. Investori opakujú stále rovnaké chyby, naháňajú sa za "horúcimi" tipmi, kupujú ETF s nadmernou pákou a obchodujú zbytočne často. Ako keby vôbec nevedeli, čo vlastne robia.

Skutočnosť, že drobní investori podstatne zaostávajú za trhom kvôli zlému časovanie trhu, je dlhodobo známa. Dalbar, ktorá zostavuje štatistiky už 20 rokov, sústavne upozorňuje na hlúposť investorov a neschopnosť finančného sektora ich správanie zmeniť.

"Po desaťročiach analýz správania sa investorov v dobrých aj zlých časoch a po usilovnom snažení sa tisícov odborníkov na financie investorov vzdelávať, sú nerozumné investičné kroky stále bežné," zdôrazňuje správa. "Pokusy o nápravu iracionálneho správania investorov prostredníctvom vzdelávania boli márne. Predstava, že investori začnú robiť obozretné rozhodnutia vďaka vzdelaniu a informáciám, bola vyvrátená."

Údaje siahajú spätne až do roku 1984. Mapujú rôzne býčie a medvedie trhy, krach z roku 1987, internetovú bublinu aj finančnú krízu. Je to jedno veľká laboratórium pre štúdium investičného správania sa za rôznych podmienok.

Dokonca aj v úspešnom roku, akým bol ten minuloročný, investori za trhom zaostali, pretože nakupovali až po veľkých ziskoch a predávali po najhorších stratách. Nakupovali draho a predávali lacno. Zo svojich akciových investícií zarobili vlani 25,5 %, pričom trh rástol o 32,4 %. Mali skrátka len sedieť a prepočítavať svoje zisky. Dalbar zvaľuje vinu na finančné spoločnosti, ktoré hovoria tajomným jazykom, ktorému väčšina drobných investorov nerozumie. Termíny ako "beta", "korelácia", "smerodajná odchýlka", ale tiež "alokácia aktív" alebo "diverzifikácia" sú pre väčšinu ľudí španielska dedina. Mnohí investori ani nevedia, čo znamená stratégia "kúp a drž".

Dôraz na výnosy a súperenie s výkonom trhu sú ďalší vinníci. Koľko ľudí doplatilo na svoje ambície stať sa nadpriemerným investorom? Aj dosiahnutie priemeru bolo v takýchto prípadoch často nedosiahnuteľné."Existujú dva základné koncepty, ktorým porozumie aj obyčajný človek z ulice. Ochrana peňažných prostriedkov – neprídem o peniaze a príležitosť – koľko môžem zarobiť ," tvrdí Louis Harvey, šéf Dalbaru. Objasnenie dlhodobých cieľov a meranie toho, ako sa ich darí plniť, podľa neho pomôže investorom získať lepší prehľad o trhoch, než sledovanie benchmarkových indexov.

Warren Buffett kedysi predniesol, že je potrebné byť chamtivý, keď sú ostatní ustráchaní, a mať obavy, keď sú ostatní chamtiví. Avšak presvedčiť ľudí, aby vytrvali, keď sa trh rúti strmhlav dole, je ťažké, pretože v týchto okamihoch preberajú opraty emócie, hlavne strach.

Pri znalosti slabých stránok investorov sú nízkonákladové fondy s pevným investičným horizontom, automatickým rebalansovaním a pravidelným investovaním zameraným na distribučné akcie pre mnohých dobrým riešením.

Celá moderná teória portfólia od Harryho Markowitza po Eugena Famu, efektívne trhy, diverzifikácia a podobne, je založená na predpoklade, že sú investori racionálni trhoví aktéri, ktorí sa usilujú o maximalizáciu výnosov. Keď sa ale 30 rokov investori chovajú iracionálne a proti svojim vlastným záujmom, nespochybňuje to celý koncept?

Súvisiace články

Aktuálne správy