Energetická chudoba sa v členských štátoch EÚ rieši rôznymi spôsobmi

Energetická chudoba sa v európskych štátoch rieši rôznymi spôsobmi. Energeticky chudobným odberateľom sa v Bulharsku, Holandsku a Švédsku napríklad pomáha tak, že dodávateľ energie musí pred odpojením informovať sociálnu alebo opatrovateľskú, službu. Vo Fínsku a Švédsku sociálna alebo opatrovateľská služba platí faktúry za energie, v Bulharsku a Nórsku sa núdznym poskytuje energetický príspevok. Uviedol to v návrhu Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
Vo Fínsku, Írsku a Slovinsku sa ochrana energeticky odkázaným občanom zabezpečuje aj tým, že odpojenie od energií je zakázané v prípade chronicky chorých odberateľov. Tzv. sociálne tarify má Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Rumunsko. Špeciálne tarify z iniciatívy samotných energetických podnikov sú vo Veľkej Británii.
Kritériá štátov EÚ pre energetickú chudobu sú taktiež rôzne. Je ním napríklad určenie občana pre sociálnu službu (Maďarsko, Bulharsko), staroba a zdravotné postihnutie (Belgicko, Grécko, Ukrajina), nízky príjem rodiny (Česká republika, Francúzsko, Grécko, Veľká Británia), chronická choroba (Fínsko, Maďarsko, Ukrajina), mnohopočetnosť rodiny (Maďarsko, Francúzsko, Veľká Británia), či nezamestnanosť (Fínsko).

Súvisiace články

Aktuálne správy